Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Startup krijgt straks minder geld

Hoewel het  start-ups een tijdje voor de wind ging, krijgen ze het in de toekomst moeilijker. Kapitaal wordt schaarser en investeerders kritischer, ook omdat een aantal bedrijven hun beloften niet waarmaakten. “Dat is niet altijd slecht”, zegt ondernemer Quintin Schevernels, begeleider van een groot aantal start-ups.

Veel vermogende particulieren en investeringsfondsen hebben dankzij de lage rente lang geld gehad om te investeren in mogelijk talentvolle, jonge ondernemers. “Die blijken helaas vaak niet succesvol. Veel starters wordt het door de hoeveelheid kapitaal toch gemakkelijk gemaakt. Ondernemen is echt keihard werken, ervoor gaan, de strijd op leven en dood – zo vergelijk ik het vaak”, zegt Schervernels, oud-directeur van Layar, de app-bouwer die digitale beelden op smartphonefoto’s liet plakken. “Als het te makkelijk is om aan geld te komen, ontbreekt die houding nogal eens.”

Minder geld is niet erg
“Er is niks mis mee als je als ondernemer opeens minder geld ter beschikking hebt omdat investeerders kariger worden. Dat scherpt je alleen maar. Je moet je doelen weer precies formuleren. Vooral: hoe je daar gaat komen”, zegt Schevernels. Want belangrijk is dat ondernemers voortdurend bewegen. De ingeslagen weg wordt regelmatig door copycats bewandeld, die soms sneller zijn. Te vaak blijven starters in de Starbucks hangen met hun laptop en zijn ze te weinig bezig met hun product en klanten, stelt Schevernels.

Groot dromen
Wie een goed idee heeft, moet met alle concurrentie snel anticiperen en vooral “groot dromen”. Bij Google is niemand bij nieuwe projecten geïnteresseerd in tien procent productieverbetering, zegt hij. “Elk nieuw idee daar moet alles fundamenteel veranderen. Niet tien procent maar tien keer beter, tien keer sneller zijn. Succesvolle starters vernieuwen niet per se als eerste, maar schalen wel als eerste snel op. Daarna testen, herzien en gas geven.”

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles