Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Spotcap wil meer vrouwen in financiële sector – ‘Maar kwaliteit staat voorop’

Vandaag is het Internationale Vrouwendag; de dag die in het teken staat van de rechten en krachten van de vrouw. Echter, binnen de fintech-sector wordt slechts negen procent van de managementfuncties in Nederland vervuld door een vrouw. Met 24 procent werken in het managementteam van zakelijk kredietverstrekker Spotcap relatief veel vrouwen.

Sterker nog: met 24 procent zit Spotcap ruim boven het landelijk gemiddelde. “Wij geloven dan ook in de toegevoegde waarde van de vrouw binnen een bedrijf.” Aan het woord is Niels Turfboer, Managing Director van Spotcap in de Benelux en het Verenigd Koninkrijk. “Ik denk dat vrouwen ontzettend veel kunnen bijdragen aan een bedrijf. Uit verschillende studies blijkt dat een goede balans tussen mannen en vrouwen het beste resultaat oplevert. Ze zijn complementair aan elkaar. Zo kan ik me voorstellen dat vrouwen bijvoorbeeld wat zorgvuldiger zijn en minder risico’s nemen dan mannen dat soms doen. Dit zijn eigenschappen die in bepaalde posities in de fintech-sector goed van pas komen.“

Vicieuze cirkel
De fintech-branche is niet heel populair onder de vrouwen. Turfboer zegt dat dit deels te wijten is aan de vicieuze cirkel waarin de financiële sector zich bevindt. “In de gehele branche werken meer mannen dan vrouwen. Juist daardoor trekt de sector ook minder vrouwen aan. Hierbij spelen ook traditionele mannen- en vrouwenberoepen en clichés in de samenleving een rol. Deze cirkel moet doorbroken worden, willen we meer vrouwen trekken.”

Kwaliteit voorop
Spotcap is dus een voorloper wat betreft vrouwen op managementposities. Toch heeft het aantrekken van het vrouwelijk geslacht geen prioriteit voor de kredietverlener: “Veel meer mannen dan vrouwen melden zich naar aanleiding van een vacature. We doen hierbij niet aan positieve discriminatie; kwaliteit gaat altijd voor.”
Turfboer hoopt dat we in de toekomst meer vrouwen gaan zien, zowel op managementposities als in de fintech-branche in het algemeen. “Het bedrijfsleven zou een afspiegeling moeten zijn van de samenleving.“

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles