Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Sparkholder ziet nominatie Accenture Innovation Awards als kwaliteitsstempel

Sparkholder is met haar informatiesysteem voor investeerders en banken genomineerd voor de beste financiële innovatie van 2014. Samen met vier andere gegadigden strijdt de Amsterdamse startup om de felbegeerde Accenture Innovation Award binnen de categorie Financial Services.

In aanloop naar de uitreiking van de Accenture Innovation Awards voor de beste financiële innovatie van 2014, portretteert FinanceInnovation de genomineerden. Deze week spraken we met Bastiaan Burgwal, Chief Product Officier van Sparkholder; een nieuw informatiesysteem dat haar gebruikers voorziet van de meest complete investeringsinformatie over het MKB. “Deze nominatie zien wij echt als een kwaliteitsstempel”, aldus Burgwal.

Sparkholder
De Amsterdamse startup Sparkholder is opgericht in 2013 met als doel om met completere investeringsinformatie de “asymmetrie tussen MKB’ers en andere stakeholders te verkleinen”. Burgwal: “Wie aandelen koopt van een MKB, kan door in te loggen op Sparkholder precies zien wat er gebeurt met dat bedrijf. Zo worden deze bedrijven net zo inzichtelijk als beursgenoteerde bedrijven.” Burgwal legt uit dat het online platform hiermee antwoord geeft op een probleem waar veel investeerders tegenaan lopen. “Investeerders hebben doorgaans te weinig inzicht in de financiële feiten van het MKB waarin ze geïnvesteerd hebben. Alle informatie die verschijnt, is vaak onjuist, incompleet of te laat. Met Sparkholder bieden wij onze klanten een portfolio van alle informatie die investeerders nodig hebben. Die informatie is gekoppeld aan boekhoudpakketten waarmee ondernemers ons middels API’s toegang geven tot alle data die relevant is voor hun investeerders.”

Daar het concept van Sparkholder compleet nieuw is, is dit portfolio met investeringsinformatie met recht een innovatie te noemen. “Naast het feit dat Sparkholder een compleet nieuw initiatief is, denken we ook echt een oplossingsgericht product in handen te hebben”, aldus Burgwal. “We komen met de transparantie die Sparkholder biedt, niet alleen tegemoet aan de informatiebehoefte van investeerders, maar ook aan de financieringsbehoefte van ondernemers. Het MKB komt tegenwoordig maar moeilijk aan funding om haar groeiplannen te realiseren. Door met transparante informatie bruggen te slaan tussen het MKB en investeerders, brengen we de handel tussen deze twee partijen op gang. Geld is namelijk niet het probleem, maar juist het gebrek aan inzicht.”

Implementatie
Het platform van Sparkholder zit momenteel in een public beta. “We hebben het platform inmiddels getest onder een groep van bestaande klanten, grote VC’s en informals. De verbeteringen die we met deze testen vergaard hebben, zijn inmiddels allemaal in het platform geïntegreerd. We verwachten dan ook dat we volgende week volledig live gaan”, aldus Burgwal. De reacties vanuit de testfase zijn alvast uiterst positief. Burgwal: “Wat we vooral teruggekoppeld krijgen is dat het platform zo snel en makkelijk werkt tegen een laag bedrag. Ons platform is namelijk volledig geautomatiseerd waardoor men voor accurate informatie niet langer hoeft te graven in omslachtige Excel bestanden. Dit bespaart enorm veel tijd en dus geld.” Een groot aantal geïnteresseerde klanten staat reeds in de rij voor de eerste release van Sparkholder.

Nominatie
Sparkholder is door een vakjury van belangrijke namen uit de financiële sector genomineerd voor de beste financiële innovatie van het jaar. De startup zal haar concept tijdens de Accenture Innovation Awards voor de tweede maal pitchen tegenover deze vakjury in de Amsterdam ArenA. “De jury is natuurlijk al bekend met ons product. We zien deze pitch dus ook vooral als een podium om Sparkholder te presenteren naar alle toeschouwers van de uitreiking”, stelt Burgwal. “Daarnaast hopen we met een overtuigend verhaal de jury net dat extra zetje te geven om de award in de wacht te kunnen slepen.” Volgens Burgwal heeft Sparkholder hiervoor ietwat voorsprong op haar concurrentie. Burgwal: “We beschouwen al onze concurrenten stuk voor stuk als serieuze tegenstanders met mooie innovatieve concepten. Echter, we denken dat Sparkholder wellicht een streepje voor heeft op de rest aangezien het probleem waar wij een oplossing voor bieden, bij veel leden van de vakjury bekend is. Veel van de juryleden hebben ervaring met de gebrekkige investeringsinformatie waar op dit moment nog mee gewerkt wordt. Nadat we de jury uitlegden hoe wij hier met het transparante portfolio van Sparkholder een oplossing voor willen zijn, volgde er dus ook een instemmend geknik van de meeste juryleden. We hebben hiermee in ieder geval de zekerheid dat we oplossingsgericht zijn voor een voor de jury heet hangijzer.” Kijkend naar de concurrentie kan Burgwal dan ook geen zwakke plekken ontdekken in zijn eigen Sparkholder. “Dit komt doordat we beoordeeld gaan worden door een vakjury”, stelt Burgwal. “Betrof het een publieksprijs, dan waren we met ons business to business concept misschien wel in het nadeel daar business to business over het algemeen minder in trek is bij het grote publiek.”

Belang van de award
Volgens Burgwal gaat de award niet bepalen of Sparkholder een succes wordt of niet. “We zijn er zeker van dat we hoe dan ook een goed product op de markt brengen dat opgepikt gaat worden. Wel zou met name de publiciteit die het ons oplevert van grote waarde zijn. We vinden het derhalve erg spannend en zijn als ondernemers genoeg gebrand op de winst. Al zien we deze nominatie nu al echt als een kwaliteitsstempel.”

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles