Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Spaarmarktplaats Raisin koopt Duitse bank

In een tijd waarin veel banken op zoek zijn naar investeringen in fintech-ondernemingen, neemt open banking-pionier Raisin de tegenovergestelde route met de aankoop van MHB-Bank uit Frankfurt, Raisin’s service-bank voor de Duitssprekende markten. De in Berlijn gevestigde fintech zal hierdoor in staat zijn om zowel zijn activiteiten als zijn controle over de waardeketen uit te breiden.

Raisin CEO en mede-oprichter Tamaz Georgadze legt uit: “We geloven in het doorvoeren van duurzame veranderingen in het financiële systeem om de behoeften van klanten en partners voorop te stellen. Samen met MHB-Bank kunnen we de diensten die we klanten, partnerbanken en distributiepartners bieden, verder ontwikkelen en integreren.” Raisin heeft onlangs een financieringsronde van 100 miljoen euro afgesloten en is een van de best gefinancierde fintechs in Europa. In 2017 nam Raisin al de firma PBF Solutions (Manchester) over, die vandaag de dag succesvol het Britse platform van Raisin beheert. De overname van MHB door Raisin is nog onderworpen aan de definitieve goedkeuring van de Duitse financiële toezichthouder (BaFin) en de Europese Centrale Bank (ECB).

De voordelen voor klanten en partners

Raisin biedt haar klanten eenvoudige, directe toegang tot een breed scala aan Europese spaar- en beleggingsproducten. Vandaag de dag kunnen de meer dan 165.000 klanten van Raisin kiezen uit meer dan 250 producten van bijna zeventig Europese banken op zeven platformen. Als Raisin’s service-bank in Duitsland, neemt MHB-Bank de bancaire aspecten van Raisin’s waardeketen voor haar rekening. Deze betreffen onder andere rekeningbeheer, klanten-identificatie en transacties. In de afgelopen jaren heeft Raisin de dienstverlening aan klanten en banken sterk uitgebreid, met name wat betreft het aanbod en de beschikbaarheid van haar producten in de gehele Europese Economische Ruimte (EER). De nieuwe overname zal deze groei versnellen. Raisin zal ook in staat zijn om het klantproces voor spaarbanken en distributiepartners zoals o2 Banking (Telefónica Duitsland) en N26 te stroomlijnen. Voor CEO Georgadze is het duidelijk: “Dankzij verbeteringen, mogelijk gemaakt door deze overname, kunnen we onze klanten en partners beter en duurzamer bedienen. Wij willen ‘Deposits-as-a-Service’ doen uitgroeien tot een algemeen geaccepteerde standaard voor de banksector in heel Europa.”

Raisin versterkt MHB-Bank als service-bank voor fintechs

MHB-Bank, opgericht in 1973 en gevestigd in Frankfurt, is sinds 2005 eigendom van het Amerikaanse private-equityhuis Lone Star. Vandaag de dag is MHB één van de vooraanstaande dienstverleners voor fintechs in Duitsland. MHB-Bank bestuursvoorzitter Reiner Guthier verduidelijkt wat de overname voor MHB betekent: “Wij kennen de bedrijfsmodellen en uitdagingen van zowel fintechs als banken. Door deze diepere verbintenis met Raisin kunnen we onze technische expertise uitbreiden en belangrijke investeringen doen. Deze veranderingen stellen MHB in staat om de digitale bedrijfsmodellen van onze huidige en toekomstige partners nog beter te ondersteunen. We benutten de sterke punten van onze huidige positie op het gebied van creditfronting en breiden deze verder uit naar betalingen en ‘Banking-as-a-Service’.”

Fintech en bank: samen sterker

Met deze overname laten Raisin en MHB zien hoe men de financiële markt permanent kan veranderen. Deze stap betekent een combinatie van decennialange ervaring op het gebied van regelgeving in de banksector met het klantgerichte model en de technologische know-how van een pan-Europese fintech. Op deze manier zullen bedrijven gezamenlijk in staat zijn om betere oplossingen te ontwikkelen voor partners en consumenten in heel Europa.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles