Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Met Tikkie betalen bij SPAR

Je boodschappen met je telefoon scannen en vervolgens met behulp van een Tikkie afrekenen: sinds kort is dit doorheen het hele land mogelijk, bij supermarktketen SPAR. Supersnel afrekenen lijkt de nieuwe standaard te worden binnen boodschappenland.

Eerder al konden de Utrechtse universiteitsstudenten met hun smartphone scannen en afrekenen in de SPAR die bij de Utrechtse universiteitscampus hoort. Deze test is dermate goed bevallen dat SPAR dit betaalconcept landelijk heeft doorgevoerd, zo blijkt uit een interview met het AD. Nadat eerder al caissières in veel kleinere supermarkten zijn verdwenen, lijken nu ook de rijen voor de zelfscan-kassa’s te verdwijnen. Met behulp van een speciale app die in de SPAR University App zit verwerkt – luisterend naar de naam ‘Skippen’- kunnen klanten van SPAR zelf hun boodschappen scannen en deze met behulp van een Tikkie vervolgens ook zelfstandig afrekenen. Ook aan de ‘reguliere’ kassa kunnen mensen de QR-code scannen, om vervolgens met een Tikkie te betalen.

Skippen is ontwikkeld in samenwerking met ABN Amro en diverse andere IT- en ICT-dienstverleners. Door met Skippen boodschappen te doen, slaan (‘skippen’) klanten de wachtrijen aan de gewone kassa of de zelfscan over, wat het winkelen sneller, simpeler en slimmer maakt. Eerder introduceerde Amazon al de supermarkt Amazon Go, waar mensen niet eens de boodschappen hoeven te scannen, aangezien de winkel volhangt met sensoren en camera’s die de boodschappen registeren.

Albert Heijn is op zijn beurt bezig met het ontwikkelen van ‘tab, grab and go’, wat betekent dat bezoekers van de supermarkt alleen de betaalcode in het schap hoeven te scannen, waarna de betaling automatisch verloopt en er dus ook geen kassa meer nodig is. Inmiddels is Albert Heijn dit aan de hand van pilots aan het finetunen.

Sturen

Skippen-initiatiefnemer Erwin Binneveld geeft eerlijk aan dat de data die het scannen en afrekenen van boodschappen Skippen oplevert, wordt gebruikt om klanten gerichte aanbiedingen te doen. Anderzijds kunnen deze gegevens óók gebruikt worden om allergeneninformatie te tonen en verkoop van alcohol en tabak te sturen, richting gezondere aankopen. Skippen-gebruikers geven hier vooraf toestemming voor.

Boodschappen betalen met behulp van een Tikkie is niet de enige mobiele betaalmethode in de publieke ruimte. Ook het voldoen van een parkeerrekening en het betalen van tol voor de Westerscheldetunnel kunnen met behulp van een Tikkie. Ook loopt mening collectant voor het goede doel rond met een QR-code op de collectebus, die direct een Tikkie aan de gulle gever verstuurt.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles