Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Singapore: de nieuwe fintech-hotspot?

Na Silicon Valley en Londen wil ook Singapore zich positioneren als belangrijke plaats voor fintech-innovaties. De overheid belooft fiscaal voordeel en een investeringsfonds voor partijen die in de stadstaat fintech gaan bedrijven.

Silicon Valley, New York en Londen. Deze steden staan bekend als dé broedplaatsen voor financiële technologie, maar zij krijgen concurrentie. Andere plekken in de wereld willen zich namelijk ook bewijzen als fintech-hub. Het Amerikaanse Atlanta positioneert zich bijvoorbeeld als belangrijke plek voor fintech. Nu presenteert ook Singapore zich als belangrijke broedplaats.

Waarom Singapore?
De stadstaat beschikt over een hoogopgeleide beroepsbevolking, zo meldt het Financieele Dagblad. Er is nauwelijks corruptie en kennis er erg belangrijk. De plek staat hierdoor hoog op de lijst van het Wereld Economisch Forum.  De positie van de staat is veel beter dan buurlanden als Indonesië en Maleisië.

Invloeden vanuit de overheid
Ook de overheid wil de stadsstaat op de kaart zetten als hotspot voor fintech-ondernemingen. Ondernemers met fintech-bedrijven krijgen bijvoorbeeld fiscale voordelen. Daarnaast bestaat er een investeringsfonds van 150 miljoen euro voor deze ondernemers. Deze voordelen zijn banken niet ontgaan: lokale en grotere banken, zoals HSBC en UBS, plukken de vruchten en verhuizen naar Singapore.

Singapore Fintech Consortium
In een interview met Financieele Dagblad vertelt Gerben Visser dat hij merkte dat grootbanken, toezichthouders en startups in Singapore enkele jaren geleden totaal niet met elkaar verbonden waren. Hij richtte daarom het Singapore Fintech Consortium op: een platform waar de drie partijen elkaar kunnen vinden. Een voordeel van het ondernemen in Singapore vindt hij de kleinschaligheid. “De compactheid van Singapore zorgt ervoor dat je hier al snel aan tafel zit met de top van banken.”

Over de schrijver

Nina van Klaveren
Nina van Klaveren

Vindt alternatieve vormen van kredietverstrekking erg interessant, verdiept zich graag in de wondere wereld van het mobiel betalen. Schrijft af en toe een media-analyse.

Related Articles