Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Schoenmaker, blijf bij je leest [blog]

Compliance, security, time-to-market en functionaliteiten die 24/7 beschikbaar moeten zijn voor de (eind)klant: bedrijven hebben het nodige om rekening mee te houden. Om zich te kunnen richten op waar zij goed in zijn, is het nodig dat zij hun focus herwinnen.

Wat is ‘core’ en wat is dat niet? Een belangrijke vraag die fintech-ondernemers zich dienen te stellen. Fintech-bedrijven kenmerken zich door in een gat te springen dat traditionele banken laten liggen of niet kunnen opvullen. Het brengt een nieuwe functionaliteit op de markt waar de eindgebruiker behoefte aan heeft. Het liefst zo snel mogelijk, want IT-mogelijkheden ontwikkelen zich in hoog tempo en de concurrentie zit ook niet stil. Time-to-market is cruciaal en daarbij komen andere zaken om de hoek kijken, zoals security en compliance. Heeft een fintech-bedrijf wel zelf de kennis in huis voor het technisch beheer van de aangeboden functionaliteiten? In dat licht is het voor de fintech-ondernemer zinvol om af te wegen wat hij zelf doet en waarvoor hij beter een specialist kan inschakelen.

foto: Marcel Ravenshorst, Basefarm

Bewaken van bedrijfscontinuïteit
Uitbesteden van applicatiebeheer en alle bijkomende randzaken komt de continuïteit, veiligheid en eventuele compliance van een organisatie ten goede. En dat is precies wat wij belangrijk vinden: wij zorgen ervoor dat onze klanten zich kunnen richten op dat waar zij echt goed in zijn. Basefarm beheert al sinds 2000 voor haar klanten IT-systemen en online applicaties die noodzakelijk zijn om de bedrijfscontinuïteit te garanderen. Tevens nemen wij de zorg voor gerelateerde IT-zaken als infrastructuur, cloud computing en databeveiliging uit handen, zodat klanten zich volledig kunnen richten op de continuïteit van hun business.

Veiligheid is een voorwaarde
Geen sector is zo vaak doelwit van hackpogingen en DDoS-aanvallen als de financiële dienstverlening. Dit begrijpen we en daar spelen we dan ook krachtig op in. Met een brede set aan security-oplossingen en een speciaal Security Incident & Response Team (SIRT) worden verdachte datastromen en netwerkbelastingen continu gemonitord. Er wordt direct actie ondernomen waar dat nodig is. Dit team is bovendien aangesloten bij de internationale beveiligingsorganisatie FIRST, waar onder andere Apple, Google en NASA lid van zijn. Gesteund door deze expertise kan de klant zich met een gerust hart richten op zijn core business. En dat is van grote waarde, want als ondernemer ben je al druk genoeg met het reilen en zeilen van je eigen organisatie.

Kies een leverancier met branchekennis
Naast grote technische kennis van applicatiebeheer en gerelateerde zaken als databeveiliging, zijn wij ervan overtuigd dat een IT-partner specialistische branchekennis moet hebben. Het gaat uiteindelijk om de ervaring voor de eindgebruiker, iets waar alle schakels in de keten aan bijdragen. Wij moeten daarom goed begrijpen wat voor onze klant belangrijk is en met hen meedenken over innovatie. Zo hanteren veel van onze klanten werkmethoden waarin een korte time-to-market centraal staat, wat zich vertaalt in korte ontwikkelcycli en regelmatig nieuwe updates. De markt staat immers niet stil en deze moet continu gevoed worden met nieuwe mogelijkheden. Wij zien het belang in van deze manier van werken en zijn daarin meegegaan met onze klanten. We werken veel volgens kanban, met daarin onderdelen van scrum. Soms maken we zelfs onderdeel uit van het ontwikkelteam van de klant, door middel van zogeheten devops. Alles om de time-to-market te verkleinen en daarmee de concurrentiepositie van onze klanten te vergroten.

Kennis van compliance
Misschien nog wel het lastigste kennisgebied voor fintech-bedrijven is compliance. Zij hebben niet alleen te maken met wetten en regels van toezichthouders, maar ook met eisen die marktpartijen stellen. Dit blijkt problematisch. Uit door ons uitgevoerd, recent onderzoek onder 150 fintech-bedrijven is bijvoorbeeld gebleken dat men nauwelijks op de hoogte is van de Data Security Standards (DSS), een eis omtrent beveiliging van creditcardgegevens. Opgesteld door de grootste creditcardbedrijven ter wereld (Visa, Master Card, American Express, JCB en Discover). Ook hieruit blijkt dat het uitbesteden van IT-beheer naar een managed service provider een verstandige keuze kan zijn. Een strategische keuze die een kennis- en kostenvoordeel met zich meebrengt, maar de fintech-ondernemer ook ruimte biedt zich te richten op zijn primaire bedrijfsproces. Dit levert focus op, een belangrijke voorwaarde voor succes.

Over de schrijver

Marcel Ravenshorst

Marcel Ravenshorst is Country Manager bij Basefarm

Related Articles