Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Scale-up in fintech succesvoller dan andere sectoren

In tegenstelling tot andere Nederlandse sectoren, blijven de snelgroeiende bedrijven in de financiële sector overeind staan. Volgens de Erasmus Universiteit moeten we snelgroeiende bedrijven beter ondersteunen in Nederland.

Een reden waarom snelgroeiende bedrijven het niet overleven in Nederland is omdat startups populairder zijn onder beleidsmakers. Er is simpelweg meer aandacht en  betere financiële ondersteuning voor startups. Dit blijkt uit onderzoek van het Rotterdam School of Management Erasmus Centre for Entrepreneurship. Het onderzoek maakt onderscheid tussen startups en zogeheten ‘scale-ups’; bedrijven die drie jaar achtereen een groei van 20 procent doormaken.

Fintech
Schouderklopje voor de fintech scale-ups: daar blijft het aantal snelgroeiende bedrijven al zes jaar stabiel, terwijl het aantal scale-ups in andere sectoren is gedaald. Justin Jansen, als onderzoeker verbonden aan de Erasmus Universiteit, weet niet wat het verschil heeft veroorzaakt.“We hebben helaas geen specifieke redenen voor de cijfers van de financiële sector. Ik hoop in de toekomst wel meer specifiek verschillende sectoren uit te lichten.”

Snelgroeiende bedrijven
Nederland is een voorloper als het gaat om snelgroeiende bedrijven, die voor veel werkgelegenheid zorgen: 5,4 procent van de Nederlandse bedrijven heeft meer dan tien medewerkers. In andere Europese landen is dit percentage lager. Bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk heeft 4,6 procent van de bedrijven meer dan tien werknemers in de zaakrondlopen.

Snelgroeiende bedrijven in finance mogen het weliswaar goed doen, over alle sectoren gemeten is in Nederland is een negatieve trend te zien. Veel scale-ups redden het niet en daar moet aan gewerkt worden, vindt onderzoeker Justin Jansen. “Binnen zes jaar tijd is het aantal snelgroeiende bedrijven gehalveerd en dat moet worden doorbroken. Dit soort bedrijven zijn de banenmotor van de Nederlandse economie: binnen drie jaar hebben zij zeventigduizend banen gecreëerd.”

Uitdagingen
Ongeacht de stabiliteit van snelgroeiende bedrijven in de financiële sector liggen er ook hier nog genoeg uitdagingen om aan te werken. De groeiambitie van deze bedrijven loopt vaak spaak op de financiering, leiderschapskwaliteiten, het aantrekken van nieuwe mensen en de toegang tot nieuwe groeimarkten. Zo bleek eerder dat eisen die De Nederlandsche Bank (DNB) stelt, innovatieve betaalbedrijven tegenwerkt. DNB v raagt namelijk om een vergunning voor online betaaldiensten, een eis waar deze bedrijven in andere Europese landen niet mee te maken hebben. In vergelijking met andere Europese landen moeten Nederlandse fintechers dus een hogere drempel overstappen om hun onderneming te laten groeien.

Over de schrijver

Meike Storck

Schrijft graag over innovatieve startups die de financiële wereld op de kop willen zetten. Daarnaast ook geïnteresseerd in wat er in de het buitenland speelt in de financiële sector.

Related Articles