Samenwerking Philips Pensioenfonds en PGGM
— 13 januari 2015Philips Pensioenfonds besteedt vanaf 2016 hun administratie van de pensioenen en bestuurs- en beleidsadvisering uit aan PGGM. Pensioenuitvoerder PGGM zal het stokje overnemen van AON.
AON en Philips Pensioenfonds hebben een tienjarig contract dat volgend jaar afloopt. Eind 2013 telde het Philips Pensioenfonds 103.600 deelnemers. PGGM is tevens de beheerder van Pensioenfond Zorg en Welzijn (PFZW). Dit fonds is met 2,6 miljoen deelnemers een van de grootste pensionfondsen van Nederland. Dankzij de schaalgrootte is PGGM in staat een kwalitatief goed product aan te bieden tegen een goede prijs.
Nieuwe prijzen
Vanuit Philips Pensioenfonds is er nog geen uitspraak geweest over de mogelijk lager uitvallende kosten voor deelnemers. Reden hiervoor is de begindatum van het nieuwe contract. ‘’Die cijfers, die we ook verplicht zijn aan ozne deelnemers te melden in het jaarverslag, zullen we laten communiceren” aldus een woordvoerder van Philips Pensioenfonds tegenover beurs.nl. PGGM gaat met deze deal niet alleen de administratie van ruim 100.000 leden verzorgen, ook neemt het bedrijf de bestuurs-en beleidsadvisering onder hun hoede. Een voorbeeld daarvan is het jaarlijkse besluit omtrent de pensioen premie. ‘’Pensioenfondsen moeten aan alle mogelijke regels voldoen en er is heel veel kennis waar ze over moeten beschikken’’ verklaart aldus Maurice Wilbrink van PGGM. “Er moet jaarlijks ontzettend veel worden voorbereid, zoals het jaarlijkse besluit over wat een verantwoorde premie is in het nieuwe jaar. Daarbij kunnen wij onze kennis inzetten, bijvoorbeeld over de actuariele kant.”
Multiclient-strategie
PGGM beheert meerdere pensioenfondsen. Het gaat om fondsen van verschillende groottes waaronder het Pensioenfond voor Particuliere Beveiliging en het Pensioenfonds voor architectenbureaus. De nieuwe deal met Philips Pensioenfonds sluit naadloos aan bij de multiclient-strategie die PGGM nastreeft. Philips Pensioenfonds behoudt een bestuursvorm met veel intern toezicht en transparantie. De keuze voor een dergelijke bestuursvorm speelt in op de wens van De Nederlandsche Bank, de toezichthouder.
Bron foto: bnr.nl