Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Rol centrale bank is veranderd

Nederlandse banken worden gedwongen na te denken over hun verantwoordelijkheden in het financiële systeem. De oorzaak hiervan is de economische crisis. Dat stelt de directeur van de Nederlandsche Bank, Klaas Knot.

“De crisis heeft de rol van de centrale bank veranderd”, zegt Knot vandaag tijdens een conferentie in de Amsterdamse Hermitage. De visie van de banken is volgens de directeur van de Nederlandsche Bank veranderd door de crisis. “Onze traditionele taak is het bewaken van prijsstabiliteit. De moeilijke economische omstandigheden hebben ons herinnerd dat dit niet genoeg is om macro-economische en financiële stabiliteit te waarborgen. Dat idee was te nauw”, zo stelt hij. Knot vindt dat centrale banken in de frontlinie staan als het financiële systeem onder vuur ligt, zo meldt Nu.nl. Juist van hen wordt in crisistijden een voortrekkersrol verwacht.

Grote valkuilen
“Nationale banken zijn de enige instituties met genoeg informatie om te beslissen of een uitzonderlijke lening verantwoord is. Maar het is goed om bedachtzaam te blijven handelen. Onze grootste valkuilen zijn te snel of te traag beslissingen te willen nemen. Dat is een delicate balans”, aldus Knot. Hij stelt dat nationale banken momenteel op het punt staan een breder monetair beleid te hanteren. Het controleren van de prijsstabiliteit alleen is daarbij volgens hem niet meer genoeg. “We moeten het financiële systeem meer als een geheel benaderen. Een van de grootste factoren van de crisis was de onderlinge verbondenheid en invloed van de ene financiële speler op de ander. Daar moeten we meer oog voor krijgen.”

 

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!