Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Robotadviseurs vervangen klassieke brokers

Beleggers verkiezen steeds vaker robots boven klassieke brokers voor advies over hun investeringen. Vooral vermogende klanten van financieel dienstverleners maken gebruik van deze robotadviseurs.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van financieel consultancybureau A.T. Kearny. Om een goed rendement te behalen, bemiddelen nu steeds meer robotadviseurs tussen klanten, en grootbanken en vermogensbeheerders. Zij vervangen de klassieke (menselijke) broker. Financieel dienstverleners kiezen vaker voor investeringen in robottechnologie, wat een reden is dat de omzet in digitaal beleggen sterk groeit.

Voordelen die gepaard gaan met de inzet van robottechnologie is dat er veel lagere kosten aan verbonden zijn. Dit is mogelijk omdat klanten zelf veel meer doen, bijvoorbeeld met apps. Wel bestaan de meeste vormen van robotbeleggen uit advies en is de technologie minder geschikt voor complexe trajecten, taken die menselijke brokers – vooralsnog – beter kunnen invullen.

Volgens A.T. Kearny raken ook grote indexbeleggingsfondsen en vermogensbeheerders steeds meer geïnteresseerd in deze technologie.

Cijfers
Consultant Alte Group geeft aan dat er zich een omslag heeft voorgedaan in robotbeleggen. Het bedrijf spreekt van een toename in robotbeleggen met 210 procent tot in totaal 50 miljard dollar. Dit is nog altijd weinig in verhouding met de 20 triljoen dollar die wereldwijd bij vermogensbeheerders is gestald,. maar volgens A.T. Kearny zal in 2020 al voor 2,2 miljard dollar aan beleggingen via een robotadviseur lopen.

Over de schrijver

Related Articles