Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert
Robert-Reinder Nederhoed

Robert-Reinder Nederhoed: “Bitcoin verandert geld, zoals e-mail post heeft veranderd”

Dat het versturen van een bericht kan zonder PostNL, vinden we inmiddels normaal. Toch wordt er nog met argwaan gekeken naar geld versturen zonder bank. Terwijl het technisch mogelijk is door Bitcoin. En er zijn veel meer mogelijkheden om bitcoin te gebruiken. Bitcoin-expert Robert-Reinder Nederhoed: “Hoe handig zou het zijn als je auto zelfstandig je parkeergeld, tol en benzine betaalt?”

Om bitcoin te gebruiken is helemaal geen technologische kennis meer nodig. Nieuwe partijen maken het betaalnetwerk voor persoon-tot-persoon betalingen voor een breed publiek bereikbaar. Robert-Reinder Nederhoed, oprichter van Bitmymoney.com, kwam begin 2012 voor het eerst in aanraking met de crypto-currency. “Ik kocht destijds 10 bitcoins voor 45 euro. Een jaar later had ik investeerders en zegde ik mijn baan op. Sindsdien werk ik fulltime aan toepassingen van bitcoin.”

Makkelijk en veilig
Voor Nederhoed, van huis uit IT’er en afgestudeerd in kunstmatige intelligentie, was het al snel duidelijk dat er voor de meeste mensen een drempel bestond om zelf met bitcoin aan de slag te gaan. “Je eigen bitcoins beheren is net zoiets als het hosten van je eigen mailserver. Dat is helemaal niet nodig. Met name mensen die het zien als belegging willen gewoon snel aan de slag.” Om hen te helpen is er Bitmymoney.com: een bitcoin-aanbieder met een online wallet, waarbij Bitmymoney de tegoeden offline opslaat, buiten bereik van hackers. Aanmelden is gratis en een kwestie van een paar klikken. De symbolische eerste euro aan bitcoin krijgt de aanmelder cadeau. “Het is als online bankieren, maar dan voor bitcoin. Of Gmail, dat is misschien nog wel een betere vergelijking.”

Alternatief voor banken
Wie schaft bitcoins aan? Deze groep is heel divers, weet Nederhoed: “Je hebt spaarders en mensen die het puur zien als belegging, maar ook gamers die het actief gebruiken en er online betalingen mee doen. Een andere groep is mensen die vaak geld naar het buitenland versturen. Maar uitprobeerders zijn de grootste groep; nieuwsgierige mensen die een klein bedrag aan bitcoins kopen om te kijken hoe het werkt.” Onvrede over het huidige bancaire systeem speelt op de achtergrond een rol. Het gaat dan over geld als schuld, de macht van banken en de internationale schuldenproblematiek. “Negatieve ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Mensen gaan op zoek naar alternatieven. Ik probeer me niet te veel af te zetten tegen de banken. Wel vind ik het belangrijk dat er een wereldwijd alternatief is, vrij van politiek, met vaste regels en waaraan iedereen kan meedoen.”

Betalen met bitcoin
Nederlanders kunnen op steeds meer plekken met bitcoins betalen. Op internet, bijvoorbeeld voor in-game betalingen, is de crypto-currency al een geaccepteerd betaalmiddel. Maar ook talrijke brick & mortar stores accepteren de digitale munt. Arnhem verbaasde in 2014 vriend en vijand door zich op te werpen als ‘Bitcoin City’. Onder meer in de Spar-supermarkt naast het treinstation en in wel 100 andere winkels en horeca in de Gelderse hoofdstad kan men met bitcoins betalen. Een mogelijkheid waar de consument overigens nog niet massaal gebruik van maakt. “Dat verbaast me ook niet”, zegt Nederhoed. “We hebben in Nederland namelijk geen betaalprobleem.”

Nederland is nieuwsgierig
Het grote succes van de bitcoin zal uit een andere hoek komen, verwacht de bitcoin-ondernemer. “In de opkomende economieën hebben grote hoeveelheden mensen geen bankrekening, maar wel internet. Maar denk ook aan bijvoorbeeld Filipijnse expats die geld naar hun familie overmaken. Met bitcoins kan dat sneller, goedkoper en je hoeft je niet elke keer te identificeren.” De interesse in Nederland heeft veel met nieuwsgierigheid te maken. Het is opvallend dat een land waar het betalingsverkeer al zo goed is geregeld, in de top-5 staat van landen waar bitcoin het meest aanslaat. Ook hier zal de munt zijn plek vinden, zo is de verwachting. “Vooral bij betalingen op internet en tussen apparaten onderling zie ik er een belangrijke rol weggelegd. Hoe handig zou het zijn als je auto bitcoins bevat? Dan kun je tanken en rekent je auto voor je af.”

Blockchain
Hoe groot bitcoin als betaalmiddel ook zal worden, de grote belofte schuilt in de achterliggende blockchain-technologie. “De echte uitvinding, dat is de decentrale boekhouding die werkt zonder centrale partij.” Die geest is uit de fles. Er zijn tal van toepassingen waarvan Nederhoed veel verwacht. “Innovaties die gebruikmaken van internet gaan eigenlijk altijd om het overbodig maken van de middle man. Elke organisatie die bestaat bij de gratie van een boekhouding of financieel proces, maakt kans vervangen te worden. Denk aan muziekrechten (Buma Stemra), aandelen (Euronext) of bijvoorbeeld grondrechten (Kadaster). Zij zullen straks onnodig inefficiënt en overbodig blijken. Bitcoin is de eerste toepassing die voor geld de centrale rol van de banken overbodig maakt. De allereerste e-mail werd in 1971 verzonden. De eerste bitcoin-transactie was in 2009. We staan aan het begin van iets groots.”

Over de schrijver

Koos Plegt

Koos Plegt is journalist en schrijft veel over (o.a.) IT, finance en innovatie.

Related Articles