Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Retourpinnen nog geen gemeengoed

In Nederland is retourpinnen nog steeds niet erg populair. Dit heeft recent onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Betaalvereniging Nederland en Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen, uitgewezen. Wel bieden steeds meer winkels het hun klanten aan.

Stelt u zich voor; u pint altijd en overal en heeft eigenlijk nooit cash op zak. U koopt een paar schoenen van 100 euro en betaalt met pin, maar komt er bij thuiskomst meteen achter dat er een gat in de zool zit. U gaat weer terug naar de schoenenwinkel waar u, na constatering van de fout, uw geld terugkrijgt. Contant, welteverstaan. Bijzonder onhandig, want wanneer betaalt u vandaag de dag nog cash? In dat opzicht is retourpinnen een uitkomst.

U krijgt het bedrag weer op uw rekening gestort, zonder dat u er iets voor hoeft te doen, behalve uw pas in de betaalautomaat stoppen en het terug te krijgen bedrag bevestigen. U krijgt een pinbon als garantiebewijs mee en een werkdag later staat het bedrag weer op uw rekening.

Populariteit
Consumenten weten vaak niet van het bestaan van deze omgekeerde pintransactie, zo heeft het onderzoek van Betaalvereniging Nederland en Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen uitgewezen. 40 procent van de Nederlanders kent het concept ‘retourpinnen’ niet en 80 procent heeft er nog nooit gebruik van gemaakt. Dit terwijl steeds meer winkeliers deze mogelijkheid aanbieden: bestond er vorig jaar nog in 12 procent van de winkels de mogelijkheid om iemand via pin terug te betalen, inmiddels is dat percentage gestegen tot 22 procent.

Het onderzoek toont ook aan dat voornamelijk non-foodproducten en mode via retourpinnen aan de consument worden terugbetaald. Dat gegeven hangt weer samen met het feit dat retourpinnen aantrekkelijker wordt naarmate het terug te betalen bedrag hoger is. Producten zoals elektronica en kleding zijn vaak een stuk duurder dan bijvoorbeeld een boek of etenswaren.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles