Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Recordjaar voor crowdfunding: 170 miljoen euro opgehaald

In 2016 is in Nederland 170 miljoen euro opgehaald via crowdfunding. Dat is bijna 33 procent meer dan de 128 miljoen euro in 2015. Met het bedrag werden meer dan 4800 projecten en ondernemingsplannen mogelijk gemaakt.

De gegevens zijn afkomstig van een jaarlijks onderzoek van crowdfundingbureau Douw&Koren. Zo’n 141 miljoen euro is opgehaald door 1750 ondernemers, gemiddeld ruim 80.000 euro per ondernemer. Daaruit valt te concluderen dat niet alleen start-ups, maar ook gevestigde ondernemingen voor crowdfunding kiezen.

Cultuur en maatschappij
Creatieve projecten, zoals films, muziek en theater, haalden 13,8 miljoen euro op met een gemiddelde bedrag per project van 14.500 euro. Voor maatschappelijke projecten, zoals een speeltuin of buurtproject, is het totaal opgehaalde bedrag 10,6 miljoen euro, per project gemiddeld 5800 euro. Het lijkt erop dat via crowdfunding zaken worden gefinancierd die de politiek laat liggen, zoals projecten voor vluchtelingen, duurzame energie of innovaties in de zorg.

Waarschuwen voor de risico’s bij crowdfunding
Het kan voorkomen dat een project of onderneming de doelstellingen niet behaalt en investeerders (een deel van) hun inleg verliezen. Toezichthouder AFM waarschuwde daarom dit jaar meermaals over risico’s bij crowdfunding. Crowdfundingplatforms besloten via hun branchevereniging Nederland Crowdfunding om transparant de status te rapporteren van terugbetalingen, betalingsachterstanden en afboekingen.

Alle gegevens zijn terug te vinden in rapport Crowdfunding in Nederland 2016.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles