Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Recordbedrag geïnvesteerd in Nederlandse startups

In het derde kwartaal van dit jaar is een recordbedrag bereikt met investeringen in Nederlandse startups. Het gaat in totaal om een bedrag van 174 miljoen euro. Een van de grootste deals betrof fintech-bedrijf Adyen.

Er werd dit kwartaal in 33 verschillende Nederlandse startups geïnvesteerd, maakt website StartupJuncture.com bekend. Een recordbedrag is bereikt doordat er twee grote investeringen zijn gedaan. Er is namelijk 75 miljoen euro in het online veilinghuis Catawike gestoken en 50 miljoen euro in het betalingsbedrijf Adyen. In het eerste kwartaal van dit jaar werd er voor 83,7 miljoen euro geïnvesteerd en in het tweede kwartaal was dat 101,6 miljoen euro.

Adyen
Adyen is in 2006 opgericht en heeft inmiddels een waarde van twee miljard euro, waardoor het tegenwoordig een ‘unicorn’ bedrijf is. Dit zijn bedrijven die na 2000 zijn opgericht en die een waarde van meer dan een miljard dollar vertegenwoordigen. Adyen haalde 50 miljoen euro op, waardoor zij het enige Nederlandse bedrijf zijn dat meer dan 10 miljoen euro wist te krijgen. Een van de investeerders is Mark Zuckenberg, bedenker van Facebook.

Monyq
Een ander fintech-bedrijf dat dit kwartaal een investering heeft, is Monyq. Dit bedrijf heeft een mobiele applicatie ontwikkeld dat consumenten helpt om de financiën op orde krijgen. In de afgelopen maanden hebben zij een investering van dertigduizend euro gekregen van venture builder Keadyn.

Monyq geeft consumenten een eenvoudige mogelijkheid om ervoor te zorgen dat zij niet meer uitgeven dan dat ze willen, bijvoorbeeld door een Monyq Bankpas met budget aan te vragen. Daarnaast werken zij met een ‘schoenendoos’-opslag in de applicatie. De consument scant belangrijke documenten in, bijvoorbeeld ‘Belasting van 2010’, en slaat dat op in de schoenendoos van Belasting 2010.

Over de schrijver

Meike Storck

Schrijft graag over innovatieve startups die de financiële wereld op de kop willen zetten. Daarnaast ook geïnteresseerd in wat er in de het buitenland speelt in de financiële sector.

Related Articles