Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Recordbedrag geïnvesteerd in Europese financiële ondernemingen

Vanaf 1 januari tot en met september 2014 is er 417.9 miljoen euro geïnvesteerd in Europese betaal- en transactie-ondernemingen. Nooit eerder werd er zo een hoog bedrag geïnvesteerd in deze markt. 

Het bedrag van 417.9 miljoen euro is afkomstig uit 26 verschillende deals. In 2013 was het totale bedrag dat werd geïnvesteerd in dergelijke ondernemingen zeven keer minder. Dit blijkt uit cijfers van Dow Jones VentureSource. De verklaring voor deze enorme stijging is te vinden in digitalisering en de snelle opkomst van startups.

Record
Sinds VentureSource is begonnen met het bijhouden van deze data in 2000 werd er niet zo een hoog bedrag geïnvesteerd. Zelfs de zogeheten dotcom boom, waaronder de opkomst van het internet valt, werd overtroffen. Deze viel samen met de eerste meting in 2000 en bedroeg 250.2 miljoen. Het eerste kwartaal van 2014 werd er 216,8 miljoen euro geinvesteerd via 12 verschillende deals. Een jaar eerder was het eerste kwartaal slechts goed voor 2 deals ter waarde van 2.97 miljoen.

Profijt
Er zijn drie ondernemingen die gezamenlijk de kroon spannen als het aankomt op de grootste geldinjectie. Ten eerste het Zweedse Klarna dat verschillende oplossingen en manieren aanbiedt voor online betalingen. Het tweede bedrijf is Powa Technologies, een bedrijf dat onder andere een tablet maakt die tegelijkertijd fungeert als kassa en waarop gepind kan worden. Ten slotte werd een ander Zweeds bedrijf, iZettle, gefinancierd. Dit bedrijf brengt compacte pinautomaten op de markt die aangesloten kunnen worden op een smartphone. Gezamenlijk haalde deze drie bedrijven 266.2 miljoen op tussen mei en november 2014.

Wereldwijd
De stijging binnen Europa gaat sneller dan de wereldwijde stijging. Zo werd er in de eerste drie kwartalen van vorig jaar 533 miljoen geïnvesteerd via 75 verschillende deals. Dit jaar bleef het aantal deals hetzelfde maar steeg het investeringsbedrag naar 1.18 miljard. Deze stijging is relatief gezien veel lager dan de stijging binnen Europa.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles