Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Record: facturen worden sneller betaald dan ooit

Het duurt in het tweede kwartaal van 2015 gemiddeld 42,5 dagen voordat een bedrijf een factuur betaalt. Sterker nog: facturen werden nog nooit zo snel betaald sinds onderzoeksbureau Graydon dit onderzoek uitvoert. Er zijn verschillende redenen voor dit betalingsrecord.

In 2002 is dit bedrijfsinformatiespecialist begonnen met meten van de snelheid van het betalen van facturen. “Er zijn verschillende factoren te benoemen waardoor we dit record hebben bereikt”, aldus Hans-Peter Vloemans, sales director bij Graydon. “Het groeiend vertrouwen van ondernemers in aanloop naar de zomer en de toenemende aandacht voor een goed credit management, zorgen ervoor dat bedrijven hun openstaande facturen sneller gaan betalen. Digitaal factureren kan daar ook een rol in spelen.”

Daar voegt Vloemans het volgende toe: “Het nieuwe record van 42,5 dagen wijst op een toenemend vertrouwen bij Nederlandse ondernemers.” Wie een factuur van zakelijke dienstverlening verwacht, krijgt het snelst het geld. Met 38,7 dagen betaalt deze sector het snelst de facturen. Daarnaast meldt Vloemans dat bedrijven nog meer uitdagingen hebben in de toekomst: “We stellen vast dat bijna anderhalve maand wachten op de betaling van een factuur voor veel ondernemers nog steeds erg lang is. Het verder omlaag brengen van deze betaaltermijn is onontbeerlijk voor een financieel gezonde onderneming.”

Digitaal factureren
Om die anderhalve maand korter te maken, zijn er verschillende initiatieven ontstaan. InvoiceSharing is daar een voorbeeld van. Deze startup is in 2013 begonnen en heeft inmiddels duizend bedrijven uit Nederland, België en Duitsland in het distributienetwerk opgenomen. Via dit netwerk kunnen bedrijven gratis facturen naar hun klanten versturen, waardoor facturen sneller bij de klant terecht komen.

“Doordat iedereen met andere systemen werkt, gaat elektronische factuurverwerking nog erg omslachtig. Wij proberen twee problemen op te lossen: de inefficiënte factuurverwerking en de factuurfinanciering”, stelt Vincent Prooij van InvoiceSharing. Uit onderzoek van Peter Streefkerk, Basware (een bedrijf dat maatwerksoftware ontwikkelt en produceert ) en Ricoh (Japans bedrijf dat handelt in elektronische producten) blijkt dat 75 procent van de organisatie facturen in PDF-formaat ontvangen.

Uit datzelfde onderzoek blijkt dat ruim de helft, 56 procent, facturen niet in een digitaal dataformaat voor eenvoudige verwerking ontvangt. En juist daaraan wil InvoiceSharing werken. Dit bedrijf is een distributienetwerk dat de verschillende systemen aan elkaar koppelt. Prooij: “We distribueren alle facturen rechtstreeks naar het systeem van de klant. Of deze nu Exact, Twinfield, Sap, Oracle of een ander platform gebruikt, maakt niet uit.”

Positief over Nederlandse innovatie
“Nederland is voorloper met innovaties op betalingsgebied”, aldus Arjen Krooning, jurylid bij Dutch Fintech Awards 2015. Volgens Krooning liggen er veel kansen voor fintech-bedrijven in Nederland: “Er zijn jarenlang allerlei verouderde processen in de wereld geweest en nu zie je ineens de bedrijfsvoering veranderen. Traditionele financiële instelling die zich niet aanpassen aan deze veranderde wereld gaan het heel moeilijk krijgen. Overigens denk ik echt dat grote banken en verzekeraars hier mee bezig zijn, maar het online kanaal is bijvoorbeeld iets waar deze organisaties niet mee vertrouwd zijn. En op het gebied van financiering komen allerlei platforms voor crowdfunding en andere alternatieve financieringsoplossingen op.”

Over de schrijver

Meike Storck
Meike Storck

Schrijft graag over innovatieve startups die de financiële wereld op de kop willen zetten. Daarnaast ook geïnteresseerd in wat er in de het buitenland speelt in de financiële sector.

Related Articles