Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Rabobank gaat fors investeren in ICT

Rabobank wil de komende jaren fors investeren in nieuwe ICT-toepassingen. De nieuwe bestuursvoorzitter, Wiebe Draijer, wil hiermee de klanten van de Rabobank beter van dienst zijn met creatieve manieren.

Na een bezoek aan Silicon Valley wil de nieuwe bestuursvoorzitter van Rabobank meer investeren in ICT, om de klanten van de bank beter van dienst te kunnen zijn. Dat melde de bestuursvoorzitter gisteren tijdens zijn eerste grote persbijeenkomst. Volgens Draijer is het daarvoor zinvol om te kijken naar de nieuwste innovaties van bijvoorbeeld de startups in Silicon Valley. “Ondernemers daar komen met tal van interessante ideeën”, zegt hij op NU.nl.

Bezoek Silicon Valley
Draijer, die van huis uit geen bankier is, liet zich drie maanden lang uitgebreid inwerken bij het bankbedrijf alvorens hij op 1 oktober aantrad als bestuursvoorzitter van Rabobank. Ook een bezoek aan Silicon Vanlley in Californië hoorde daarbij. Aldaar liet de topman zich inspireren door alle interessante ideeën die de ondernemers daar bedenken op bijvoorbeeld het gebied van online dienstverlening, big data, crowdfunding en peer-to-peer lending. Vooral peer-to-peer lending, waarbij particulieren kredieten verstrekken aan bedrijven, vindt Draijer bij Rabobank passen. Volgens Draijer zou Rabobank als een prima bemiddelaar en adviseur kunnen optreden bij kredietverlening tussen bedrijven onderling. Klanten zijn hiermee geholpen zonder dat de kredieten terug stromen naar de balans van de bank. De Rabobank, die de laatste jaren is geplaagd door schandalen, wil daarnaast inzetten op het relatieherstel met haar klanten. De bank is hiervoor wel gebonden aan strengere regelgeving en hogere kapitaalseisen dan vroeger waardoor niet zomaar aan iedereen een grote lening kan worden verstrekt. Tevens sluiten er in verschillende regio’s in het land lokale bankkantoren waardoor de bank moet kijken naar nieuwe contactmogelijkheden. Voor inspiratie is Draijer niet meer beperkt tot alleen Silicon Valley. Met de komst van Holland Fintech, een nieuwe community voor financiële innovatie, gebeurt er ook in Nederland steeds meer op het gebied van technologie in de financiële sector.

Meetbare prestaties
De prestaties van Rabobank moeten volgens Draijer meer meetbaar worden. Zo dient er onder andere een goede graadmeter te komen waarmee de klanttevredenheid beter in het oog gehouden kan worden. Daarnaast wil Draijer dat er meer diepgravende sectoranalyses worden uitgevoerd teneinde een beter beeld te krijgen van welke bedrijven het moeilijk krijgen en waar groei verwacht mag worden. Veel klanten van de Rabobank in met name de glastuinbouwsector, de binnenvaartsector en de vastgoedsector zijn de crisis nog niet te boven.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles