Quantler wil de volgende stap in beleggen zijn
— 20 juli 2016Ondernemer Menno Hamburg verwacht dat zijn Quantler in het laatste kwartaal van dit jaar live gaat. Het cloud platform biedt de mogelijkheid om beursalgoritmes te bouwen en te hosten, waarmee ook particuliere beleggers het proces kunnen automatiseren.
“We maken het voor particulieren mogelijk om geautomatiseerd te beleggen. Je kan via modules beursalgoritmes maken en daarmee een eigen strategie samenstellen. Deze strategie kan je simuleren op historische data. Daarna valt deze strategie te koppelen aan de rekening bij een bestaande broker; we zijn compatible met meer dan 250 brokers in de wereld”, verklaart Hamburg.
Hoe stel je zo’n algoritme samen?
Hamburg: “Het bestaat uit vier type modules. De entry: wanneer betreed je de markt? Koop je een aandeel bijvoorbeeld als het tien procent in prijs stijgt? Het risicomanagement, waarbij je bijvoorbeeld oog hebt voor de volatiliteit van de markt. De allocatie: als je iets koopt, hoeveel koop je dan? En de exit: wanneer pak je je winst/verlies en verkoop je de aandelen weer? Door over deze modules na te denken, krijg je een beter idee hoe de beurs werkt. Rationele beleggers presteren over het algemeen beter, dat is het voordeel voor de particuliere belegger. De voordelen voor de broker zijn ook heel simpel: als een belegger positief of minder negatief presteert door dit platform, blijft hij langer belegger en levert hij een broker meer commissie op.”
Hoe toegankelijk is jullie systeem?
Hamburg: “Het is wereldwijd bruikbaar. Maar als je nog nooit belegd hebt, dan zou ik het niet gebruiken. BUX is een mooi opstapniveau, wij zijn de volgende stap in de ontwikkeling van een belegger. Volgens de ECB zijn er wereldwijd vier miljoen beleggers op de asset classes die we aanbieden, met een totale omzet van elf miljard. We zorgen ervoor dat er meer kwantitatieve beleggers komen; beleggers die naar data kijken in plaats van bijvoorbeeld naar het weer.”
Kan een model inspelen op nieuws als de brexit?
Hamburg: “Dat is niet het geval; soms weet je immers hoe de markt reageert op bepaald nieuws, maar de markt kan ook tegenstrijdig reageren op nieuws. Stijgt de goudprijs bijvoorbeeld drie keer na een economische crisis, dan kan je er zo op inspelen. Maar er is geen garantie dat deze indicatie ook een wetmatigheid is. Bij een simulatie onderwerp je het model eerder aan een stresstest dan dat je er echt rendementen uit kan halen. Het sympathieke is: de crowd kan juist op andere ideeën komen, dus is daardoor kansrijk.”