Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Qr-code maakt portemonnee van telefoon

De qr-code geeft elke smartphone de functionaliteit van een portemonnee. De unieke tweedimensionale streepjescode kan worden gebruikt voor online betalingen, maar ook in fysieke winkels.

Het werkt als volgt. De camera van een mobiele telefoon scant de qr-code, waarna de klant naar de iDeal-app wordt geleid. “In het eindplaatje kan dit met de app van de eigen bank”, zegt Piet Mallekoote, directeur van Betaalvereniging Nederland. “Je kunt bij de kassa een bon krijgen met een qr-code erop, of deze scannen van een scherm op de kassa.”

Testperiode
Betaalvereniging Nederland is bezig met het testen van qr-betalingen. Het gebruik van qr-codes wordt getest op acceptgiro’s en bij het thuisbezorgen van maaltijden. Als de iDealbeheerder deze test heeft afgerond, komt er een pilot in ‘normale’ winkels.

Voordelen qr-betaling
Hoewel contactloos betalen altijd sneller blijft, kunnen qr-betalingen in bepaalde situaties toch een voordeel bieden. Niet elke smartphone beschikt namelijk over een speciale chip om contactloos te kunnen betalen, terwijl voor qr-betalingen alleen een camera nodig is. Volgens Mallekoote zijn de qr-betalingen vooral geschikt voor het doen van grote aankopen of voor verkooppunten waar het duur of ingewikkeld is om pinautomaten aan te leggen. “Denk voor dit laatste aan festivals of acties op bijvoorbeeld stations. Voor winkels waarin je snel wilt afrekenen, zoals de supermarkt, zijn qr-codes niet echt een alternatief.”

Cijfers
De grote hoeveelheid aan storingen die werd veroorzaakt bij de technische systemen van banken, veroorzaakt door de enorme groei in mobiel gebruik, is onder handen genomen. Hierdoor deed zich een enorme toename in het aantal maandelijkse betalingen op de smartphone voor. Uit het jaarverslag van de iDeal-beheerder blijkt dat het aantal contactloze pinbetalingen maandelijks met bijna 25 procent is toegenomen. Van de maandelijkse betalingen op de smartphone werd vorig jaar 39 procent met iDeal verricht.

De groei van online betalingen zorgt ervoor dat ook technologiebedrijven zich bij de Betaalvereniging aansluiten, waaronder een tiental fintechbedrijven.

Eventuele risico’s
Banken noemen fraude in betalingsverkeer, de zogenoemde cybercrime, als een van de grootste bedreigingen. Het aantal meldingen van fraude in het betalingsverkeer is echter al twee jaar stabiel. “Niets is zonder risico, maar er zijn heel veel veiligheidsbarrières ingebouwd, waarbij banken onderling goed samenwerken om fraude te bestrijden. Vorig jaar waren er 140 miljoen contactloze transacties, maar er is geen enkel geval van fraude gemeld”, aldus Mallekoote.

 

 

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles