Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

PwC: ‘blockchain zal fintech disrupten’

Een nieuw rapport van adviesbureau PwC (Blurred lines: How FinTech is shaping Financial Services) heeft een verrassende conclusie/voorspelling: de blockchain-technologie zal de fintech-sector disrupten. 

PwC deed onderzoek onder 544 CEO’s, innovatie-bazen, CIO’s en toplevel managementleden bij financiële bedrijven in 46 landen. De bevindingen van deze interviews zijn deze maand gepresenteerd.

Angst voor fintech
Het rapport van PwC toont allereerst aan dat er in de financiële sector een grote angst is voor (beginnende) fintechbedrijven. 83 procent van de financiële dienstverleners denkt dat hun bedrijf, of specifieke delen daarvan, risico lopen door de komst van fintech-startups. Bijna 95 procent van alle professionals bij banken die op managementniveau opereren, vrezen fintech-startups.

Traditionele financiële dienstverleners stellen dat fintech startups maar liefst 23 procent van hun omzet kunnen overnemen. Genoeg om je ongerust over te maken.

Blockchain als disruptor
Over blockchain liet PwC eerder weten dat de technologie mogelijk zal leiden tot een ‘radicaal andere competitieve toekomst in de financiële dienstverlening. De huidige winstmodellen worden ontwricht en herverdeeld naar de eigenaren van nieuwe, hoogst efficiënte blockchain platforms.’

Blockchain lijkt een unieke positie in het fintech-rapport te hebben doordat een meerderheid van de ondervraagden de mogelijkheden van blockchain erkent (57 procent) en een evengrote groep aangeeft er onvoldoende kennis van te hebben om adequaat op deze ontwikkeling te reageren.

BitcoinMagazine geeft daar een illustratief voorbeeld van. TransferWise CEO Taavet Hinrikus gaf aan dat hij de blockchain technologie “exciting” vindt. Maar hij stelde ook dat hij niet kon aangeven of zijn bedrijf plannen heeft om te experimenteren met deze nieuwe technologie in de nabije toekomst.

Wij van WC-eend
Compleet verrassend is de conclusie dat blockchain de fintech-sector zal disrupten niet. PwC zet al langere tijd in op blockchain en maakte deals met Blockstream en Bloq.

Het hele rapport is te downloaden via deze link.

Tagged with:

Over de schrijver

Aaron Mirck

Aaron MIrck is gek op nieuwe technologieën, omdat hij gelooft dat techniek de democratie sterker kan maken.

Related Articles