Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

PwC: ‘Banken vrezen Fintech’

De opkomst van fintech, cybercrime en de onzekere economie; de Nederlandse bankiers kijken er liever niet naar om. De banken hebben onder andere te maken met een hopeloos oud IT-systeem, waardoor innoveren niet zo snel gaat en fintech hen voorbij loopt.

Zowel grote als kleine spelers in de fintech-sector zijn bedreigend voor de traditionele bankiers in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek dat gehouden is door PwC. In het onderzoek werden 672 bankiers ondervraagd uit 52 verschillende landen.

Innovaties
In het onderzoek geven veel bankiers aan dat banken maar weinig doen aan de opkomst van fintech-bedrijven. Fintech probeert de markt te ‘disrupten’ en tot nu toe lukt ze dat goed. Denk bijvoorbeeld aan Google, dat Google Pay introduceert of de kleinere spelers zoals Bunq of Pritle die nu ook België gaan veroveren. “Deze innovaties knabbelen stukjes van het businessmodel van de banken af”, aldus een respondent in het onderzoek (link artikel). Dominic Nixon, Global Risk leader bij PwC, geeft aan dat fintech voor grote uitdagingen zorgt voor de traditionele banken in de wereld.

Dat Nederlandse banken bang zijn voor fintech, komt deels doordat ze niet mee kunnen gaan met de technologische ontwikkelingen van vandaag de dag. Op nummer één op de lijst staat cybercriminaliteit; ook weer een technologische ontwikkeling. Volgens het onderzoek is er een gebrek aan investeringen op dit gebied en zijn banken verouderd: “De banken hebben de ontwikkeling van fintech ondergewaardeerd.” Erik van der Zee, partner bij PwC en financieel expert, sluit zich daar niet bij aan. “Banken kijken scherper naar disruptieve ontwikkelingen, zoals blokchain, peer-to-peer lending, crowdfunding en schaduwbankieren. Het wordt interessant om te zien hoe overheden en regelgevers hiermee omgaan en hoeveel ruimte banken en nieuwe toetreders krijgen”, aldus Van der Zee tegenover RTL nieuws.

Andere angsten
Fintech staat niet op plaats één als het om angsten gaat van de ondervraagde bankiers, daar staat namelijk de onzekere economie. Geheel onverwachts is dit natuurlijk niet, omdat het lastig is om hier op in te spelen als bankier. Bankiers maken zich bijvoorbeeld zorgen over wat er de komende tijd gaat gebeuren met de hoge schulden van landen, bedrijven en banken. In het onderzoek zegt de senior vicepresident van een grote Canadese bank dat ‘de lage rente en de stagnerende groei van de economie banken onder druk zet om meer risico te nemen’.

De onzekere economie wordt in het overzicht van angsten gevolgd door cybercriminaliteit. In 2012 stond deze angst nog op de achttiende plek. In drie jaar tijd is het gestegen naar de top. “Het is een mondiaal probleem, omdat cybercriminelen zich op de zwakke schakels in een nauw met elkaar verweven wereldwijde banksysteem richten”, aldus Van der Zee.

Over de schrijver

Meike Storck

Schrijft graag over innovatieve startups die de financiële wereld op de kop willen zetten. Daarnaast ook geïnteresseerd in wat er in de het buitenland speelt in de financiële sector.

Related Articles