Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Provisieverbod ook van toepassing op vergelijkingssites

Vergelijkingssites mogen geen leadvergoeding meer ontvangen voor producten die onder het provisieverbod vallen. Deze maatregel is het gevolg van een nieuwe vergunning voor vergelijkingssites.

Eerder kregen vergelijkingssites een leadvergoeding wanneer ze de aanbieders op de sites voorzagen van potentiële klanten voor hun producten. Met de komst van een nieuwe vergunning komt hier per 17 november een einde aan. Dat maakte de Autoriteit Financiële Markten (AFM) bekend. Dit provisieverbod geldt op vergelijkingssites voor de volgende producten:  hypotheken, verzekeringen, pensioenproducten en beleggingsfondsen.

De vergunning
Naast het feit dat het provisieverbod ook van kracht wordt voor vergelijkingssites, hebben deze sites straks ook een vergunning nodig voor het uitoefenen van hun werkzaamheden. Wanneer websites voor het maken van vergelijkingen meer informatie nodig hebben dan enkel naam en adres, is er namelijk sprake van een bemiddeling. Aangezien het begrip ‘bemiddeling’ onlangs is aangescherpt, kunnen vergelijkingssites hun werkzaamheden niet langer uitoefenen zonder in het bezit te zijn van deze vergunning.

Reactie
De vergunning raakt vooral de kleinere vergelijkingssites. Veel grotere vergelijkingssites zijn reeds in het bezit van de verplichte vergunning. Zo ook zorgkiezer.nl. Deze vergelijkingssite reageert positief op de nieuwe maatregel. “Het stelt AFM in staat om beter toezicht te houden”, aldus een woordvoerder van zorgkiezer.nl op nu.nl.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles