Pro’s en con’s van impact beleggen
— 10 juni 2015Finance Innovation sprak Marcel Tak van Iex.nl en Robert Rubinstein van TBLI Group over impact beleggen.
De discussie rondom impact beleggen laait de laatste tijd op, onder andere in het Financieele Dagblad. Het zou de volgende stap moeten zijn voor duurzame beleggers waarbij het belegde vermogen op lange termijn bijdraagt aan een betere wereld. Onder andere PGGM, de pensioenuitvoerder van het op één na grootste pensioenfonds PFZW, investeerde in 2014 een bedrag van 4,7 miljard euro in oplossingen voor onder meer klimaatverandering en waterschaarste. Marcel Tak van beleggingswebsite Iex is niet overtuigd. Naar aanleiding van zijn column belde Finance Innovation hem op.
Marcel Tak is special product-specialist van beleggingsplatform IEX en IEXProfs en schrijft ook over rente en de obligatiemarkt als hij zich daartoe geroepen voelt.
“Je ziet dat impact beleggen, na duurzaam beleggen, echt een trend aan het worden is. Ook bij bedrijven en zelfs bij pensioenfondsen. Als je er als belegger voor kiest, dan is dat prima. Dan doe je het naar mijn idee vooral uit eigen ideologie en wil je met je investering aan bepaalde maatschappelijke thema’s bijdragen. Je doet het dan niet voor het rendement. Er zijn verschillende discussies of impact beleggen aantoonbaar minder rendement oplevert. Als je naar Global Eco Tec kijkt, dan zie je dat hun cijfers toch wel echt achterblijven op de rest van de markt. Dat is oké, maar dan moet je zoals gezegd als belegger wel zelf de keuze maken. Als pensioenfonds de keuze maken om te impact beleggen en de keuze voor anderen te maken; daar sta ik niet achter. Impact beleggen is een luxe-vorm van beleggen die je je alleen kunt permitteren als het echt goed gaat met de economie. Daarnaast is het niet goed voor de werkgelegenheid als er zulke grote bedragen in milieu worden geïnvesteerd. De balans moet goed zijn.”
Robert Rubinstein is sociaal entrepreneur en founder en drijvende kracht achter TBLI Group, dat als wereldwijd kenniscentrum fungeert in impact investeren.
“De beleggingswereld is een jagerswereld waar men snel resultaat wil zien. Impact beleggen gaat meer op de boeren-manier waar meer geduld bij gemoeid is. Er moet meer aan compasion building worden gedaan voor deze vorm van investeren. Dat kan via de media, maar ook via onderwijsinstellingen. Bovendien is het hele belastingsysteem er niet op ingericht: over een ticket voor een vlucht waarbij je enorm veel kerosine verbrandt, betaal je geen belasting. Terwijl je wel veel belasting betaalt over de investeringen in impact beleggingen: dat is krom. We moeten niet te vroeg juichen om deze nieuwe trend. Het is stapsgewijs aan het veranderen, maar veel bedrijven en banken doen het vooral voor het zogenaamde fotomoment van de investering, dat aan hun imago bijdraagt.”