Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Primeur voor Nederlands fintech-bedrijf ter waarde van 275 miljoen

Niet eerder werd een Nederlands FinTech-bedrijf voor zoveel geld verkocht. De Amerikaanse online bank Ally neemt TradeKing voor 275 miljoen over. TradeKing is het product van een gelijknamige Amerikaanse fusie en het Nederlandse Zecco.

“Met acht koffers en twee gezinnen vertrokken we in 2006 naar Los Angeles”, vertelt Zecco-medeoprichter Allard Luchsinger. Enkele maanden daarvoor ontstond het idee voor gratis online aandelenhandel bij medeoprichters Dino van Es en Jeroen Veth. Veth en Luchsinger zouden het bedrijf in de Verenigde Staten gaan leiden. “Ik had een aantal start-ups opgericht, maar wist niks van online aandelenhandel.”

Boekhoorn 
Binnen vier jaar draaide de onderneming, waarin stevig geïnvesteerd is door onder meer Marcel Boekhoorn, de familie Blokker en Willem Willemstein, een omzet van 12 miljoen dollar. “De businesscase was super”, vertelt Luchsinger vanaf FinTech-beurs Money20/20 in Kopenhagen. In totaal zijn er ‘enkele tientallen miljoenen’ in het bedrijf gestoken.

Na onstuimige groei had het handelshuis het in 2012 lastig. “De markt voor online aandelenhandel was ingestort. We hadden de beursgang van Facebook die een flop leek, er was een flashcrash, aandelen waren uit.” Bij Zecco halveerde het aantal transacties. “Het was zeer de vraag of we het zouden redden.”

Fusie
Toen het water TradeKing en Zecco aan de lippen stond begonnen ze opnieuw met fusiegesprekken, na drie mislukte pogingen. De fusie zorgde voor nieuw momentum. De omzet verdubbelde en de winst nam sterk toe.

De twee oprichters waren toen al vertrokken uit de VS. “We hadden zulke goede mensen aangetrokken dat we overbodig waren.” Op het moment beheert het handelshuis zo’n 4,5 miljard dollar voor 260.000 klanten.

In 2015 groeide de interesse van de markt voor TradeKing. “We waren de nummer zes in de markt en alles was aan het bewegen. Op een gegeven moment moet je dan kiezen of je alleen wel genoeg schaalgrootte kan krijgen.”

Robo-adviseur
De druk voor een verkoop werd uiteindelijk groot. “Goldman Sachs, Morgan Stanley, Evercore, iedereen is op bezoek geweest.” De uiteindelijke koper Ally kwam bij de Nederlanders terecht voor hun robo-adviseur en kreeg gaandeweg steeds meer interesse in het volledige bedrijf.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles