Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Populariteit bitcoin neemt snel toe

De bekendheid en waarde van cryptocurrencies nemen toe. Onlangs is de koers van de bitcoin – verreweg de meest bekende cryptocurrency – zelfs boven de goudprijs gestegen. Uit een steekproef blijkt dat 93 procent bekend is met de term bitcoin; de overkoepelende naam cryptocurrency is bij het merendeel (54%) onbekend. Met enige regelmaat worden nieuwe blockchains (de technologie die cryptocurrencies als bitcoin mogelijk maakt) ontwikkeld en ontstaan er nieuwe cryptocurrencies. Momenteel zijn er meer dan zevenhonderd van deze zogenaamde alternatieve valuta op de markt. Onderstaand vijf spraakmakende cryptocurrencies waarin wordt gehandeld en betaald.

1. Bitcoin is de oudste blockchain-cryptocurrency (2010) en verreweg de meest populaire en kostbare. Circa 85 procent van de waarde van alle cryptocurrencies ter wereld is bitcoin. De koers van de bitcoin is 1001,57 dollar. Uitvinder van de bitcoin is Satoshi Nakamoto, de grootste onbekende ter wereld; men speculeert of dit een bestaande naam is of een pseudoniem van een persoon of groep.
2. Ether is de cryptocurrency van ethereum, voor veel experts de blockchain met de meeste potentie. Ether vertegenwoordigt tussen de acht tot tien procent van de waarde van alle cryptocurrencies en heeft een koerswaarde van 38,51 dollar. De ether is in 2014 uitgevonden door de destijds 18-jarige Canadees Vitalik Buterin.
3. LiteCoin is met zes jaar een van de oudere cryptocurrencies en is lange tijd de op een na duurste cryptocurrency geweest. Nu maakt de litecoin nog slechts één procent van de totale waarde uit van alle cryptocurrencies.
4. ZCash is een cryptocurrency waarin bijna volledig anoniem gehandeld kan worden. Daar waar bij andere currencies het grootste gedeelte van de informatie openbaar en leesbaar is, is bij zcash alles encrypted, daarmee leent deze zich het beste voor het criminele circuit.
5. Gulden is de eerste Nederlandse cryptocurrency, met een nostalgische benaming. De gulden is ontwikkeld door Rijk Plasman en werd in 2014 geïntroduceerd. Eind 2016 kende de gulden een snelle opleving, maar inmiddels is de waarde van de gulden tot wel negentig procent gedaald en heeft nog slechts een waarde van 0,21 dollar.

Met de voortschrijdende ontwikkeling in de technologie en de groeiende behoefte van de consument naar een eerlijk betaalmiddel – dat wil zeggen: zonder bank als tussenpersoon – zal de markt voor cryptocurrencies gestaag toenemen. De grote dagelijkse schommelingen in de koers nemen af, maar de toename van het aantal cryptocurrencies versterkt de toegankelijkheid en adaptatie van de cryptocurrency.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles