Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Pinpas steeds populairder

In 2014 zijn meer betalingen met de pinpas gedaan. Vooral jongvolwassenen betalen graag met hun pinpas. Toch wordt nog altijd bijna de helft van de aankopen contant afgerekend. Dit blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank en Betaalvereniging Nederland.

In de afgelopen vier jaar nam het aantal pinbetalingen met 35 procent toe, van 2,2 miljard in 2010 naar 2,9 miljard in 2014. Het onderzoek ‘Betalen aan de kassa, 2014’ is in opdracht van DNB en Betaalvereniging Nederland uitgevoerd door GfK. In het onderzoek werd onder andere gekeken naar hoe het gebruik van contact geld zich heeft ontwikkeld ten opzichte van de pinpas sinds 2010.

Meer pinbetalingen
Niet alleen het aantal betalingen nam in vier jaar tijd toe, ook de waarde van de betalingen nam toe: van 81 miljard euro in 2010 naar 89 miljard euro in 2014. Tegelijkertijd nam het aantal contante betalingen in ons land af met twaalf procentpunten.

Anno 2014 lag het omslagpunt voor het kiezen van de pinpas (boven contant betalen) rond de vijftien euro. Bij een hoger bedrag koos de consument ervoor om te pinnen en onder de vijftien euro werd er contact betaald. De laatste jaren is daar een duidelijke verschuiving in te zien door de verschillende campagnes die er door de overheid zijn gevoerd. ‘Klein bedrag? Pinnen mag!’ is een spreuk die vele supermarkten bij de kassa’s hebben hangen.  Daarnaast heeft de afschaffing van de chipknip ervoor gezorgd dat meer mensen de pinpas gebruiken voor kleine bedragen.

Mijlpaal
In 2014 is een record gebroken dat genoemd mag worden; voor het eerst is het aantal pintransacties in de detailhandel hoger dan het aantal contante transacties. Van het totaal aantal betalingen wordt vijftig procent betaald met de betaalpas, 49 procent wordt contant afgerekend en 1 procent valt onder de categorie ‘overig’. Dit zijn onder andere betalingen met een creditcard.

Het gebruik van de pinpas onder jongvolwassenen is relatief hoog. De belangrijkste reden waarom jongeren kiezen voor de pinpas is omdat afrekenen sneller gaat en omdat je altijd genoeg geld op zak hebt. Vooral mannen en mensen met een hoog opleidingsniveau gebruiken de pinpas als betaalmiddel. Daartegenover staat dat de bevolkingsgroepen die nog met de gulden zijn opgegroeid, de pinpas steeds meer ontdekken. Tussen 2013 en 2014 is het gebruik van de pinpas bij mensen tussen de 35-44 jaar en ouderen van 65-74 jaar met een kleine tien procentpunt toegenomen.

Contante betalingen
De financiële sector is sterk aan het veranderen en innoveren, maar toch kan men het ‘ouderwetse betaalmiddel’, ook wel briefgeld en muntjes, niet achter zich laten. Uit onderzoek blijkt dat contant geld nog steeds het belangrijkste betaalmiddel is bij relatief lage bedragen. Onder de 25 euro rekenen consumenten bij de kassa van de 100 keer 61 keer af met contact geld af.

Contact betalen is dus nog niet verdwenen van de aardbodem, maar het belang van contact geld bij de kassa neemt langzaam af. Het gemiddelde contante bedrag dat men op zak bij zich draagt, neemt af. Jongeren tussen 12 en24 jaar hebben gemiddeld drie euro minder op zak dan in 2010. Hierbij zijn de ouderen weer een uitzondering, zij blijven hechten aan het contante geld en kunnen de vernieuwende technologie niet bijhouden: zij dragen in vergelijking met 2010 juist vijftien euro meer op zak.

Over de schrijver

Avatar foto
Meike Storck

Schrijft graag over innovatieve startups die de financiële wereld op de kop willen zetten. Daarnaast ook geïnteresseerd in wat er in de het buitenland speelt in de financiële sector.

Related Articles