Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Pinnen in 2014 populairder dan ooit

Het aantal pinpas- en iDEAL betalingen heeft in 2014 een recordhoogte bereikt. Ook verschillende innovaties op het gebied van betalingen zijn positief ontvangen door de consument. 

Het aantal pinbetalingen in 2014 is met bijna 10 procent gestegen in vergelijking met een jaar eerder. Ook het gebruik van betalingsdienst iDEAL is aanzienlijk  gestegen. Tussen 2013 en 2014 is dit toegenomen met 26,6 procent. Nooit eerder betaalde de Nederlandse consument zoveel met hun pinpas dan wel met iDEAL. Dit maakt de Betaalvereniging Nederland bekend.

Stijging
Het absolute aantal pinbetalingen in 2014 was 2,913 miljard. De sterkste stijging is zichtbaar bij  betalingen tot 10 euro. Dit segment steeg 17,9 procent. Hierdoor komt het aantal pinbetalingen tot 10 euro uit op ruim een miljard. Dit is 37 procent van het totaal aantal pinbetalingen vorig jaar. iDEAL is in 2014 180,2 miljoen keer gebruikt als betaalmiddel. Hiermee komt het totaal aantal iDEAL betalingen, sinds de introductie in 2005, uit op 695,4 miljoen. Deze stijging is grotendeels te wijten aan de vele mogelijkheden die er zijn om met iDEAL te betalen. Zo maken veel goede doelen gebruik van de betaaldienst. Maar ook boetes of facturen kunnen op deze manier betaald worden. Eigen onderzoek van iDEAL wijst uit dat de Nederlandse consument in 2014 meer dan de helft van hun online aankopen afrekende met via de betaaldienst. Dit komt onder andere door de acceptatie van iDEAL bij buitenlandse webshops.

Vernieuwing
De twee grootste innovaties op pingebied in 2014 waren contactloos betalen en retourpinnen. Beide zijn goed ontvangen door de Nederlandse consument. Zo is er in de laatste twee maanden van 2014 meer dan 50.000 keer geld teruggestort via retourpinnen. Van de contactloos betalen functie is sinds de introdudctie vorig jaar al vele miljoenen keren gebruik gemaakt. In totaal gaat het om bijna 8,3 miljoen contacloze betalingen.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles