Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Pijlen financiële dienstverleners gericht op fintech

De Europese investeringen in fintech groeien harder dan ooit tevoren, van 750 miljoen euro in het eerste kwartaal tot 1,7 miljard euro in het tweede kwartaal van 2017. De grootste investeerder in fintech is de financiële sector zelf. De  gevestigde orde is namelijk bang een flink deel van haar business aan startups te verliezen en is daarom op overnamepad. Vooral volwassen startups doen het goed.

De financiële sectoris bang voor de gevolgen van de recente opkomst van fintech. Uit een recent onderzoek van accountantsorganisatie Price Waterhouse Cooper (PwC) onder financiële dienstverleners, is gebleken dat 88 procent verwacht ten minste een kwart van de omzet te verliezen aan fintech-nieuwkomers.

Groeiende samenwerking
De sector werkt steeds meer samen met fintech-bedrijven, wat verder bevestigd wordt door cijfers vanuit de branche. Zo steeg het aantal traditionele financiële dienstverleners dat diensten afneemt van fintech-bedrijven het afgelopen jaar van 22 naar ruim 33 procent. Ook steeg het aantal partnerschappen tussen beide soorten bedrijven van 32 naar 45 procent. Wereldwijd is er de afgelopen vier jaar reeds 40 miljard euro geïnvesteerd in fintech-nieuwkomers.

Volwassen startups
Opvallend is dat de het gemiddelde bedrag dat een Europese financiële dienstverlener investeert in een startup, de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Tussen 2016 en 2017 alleen al steeg dit bedrag van 8,7 miljoen naar 13,5 miljoen euro. De toename van het overnamebedrag sluit aan op de door PwC vastgestelde trend van toenemende interesse vanuit de markt in volwassen start-ups. In de Verenigde Staten is echter het omgekeerde aan de hand, daar daalden de investeringen in meer volwassen startups van 22 miljoen naar 10 miljoen dollar in de eerste zes maanden van 2017.

Problemen
In de samenwerking met fintech-bedrijven lopen traditionele financiële dienstverleners nog weleens tegen problemen aan. Dit komt meestal omdat de financiële dienstverlener voor een geslaagde samenwerking zijn bestaande IT-systemen moet integreren met technologieën op het gebied van bijvoorbeeld data-analyse en mobile. Wat blijkt, zestig procent van de financiële dienstverleners ondervindt problemen in de samenwerking met fintech-bedrijven. Deze problemen spelen zich meestal af rondom het veilig koppelen van IT-systemen.

Toekomstvisie
Traditionele financiële dienstverleners worden qua technologie in rap tempo ingehaald door fintech-bedrijven. De enige manier om mee te blijven doen op het gebied van IT-systemen is door samenwerking of overname. Voorlopig wordt er dan ook nog geen rem verwacht op investeringen van de financiële dienstverlening in fintech.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!