Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

“Pensioensector moet meer mee veranderen” (Deel 1)

De meeste pensioenregelingen zijn nog altijd gekoppeld aan middelloon (DB). De premiepensioeninstelling (PPI) richt zich echter op moderne pensioenregelingen op basis van beschikbare premie (DC). De ontwikkelingen gaan hard. BeFrank zet vol in op innovatie om zich te blijven onderscheiden. Met succes.

BeFrank was in 2011 de eerste PPI. Inmiddels zijn er twaalf. Het bedrijf, dat tegenwoordig volledig eigendom is van Delta Lloyd, mag zich nog steeds marktleider noemen. BeFrank groeit hard. “Goede service en lage kosten”, zijn volgens directievoorzitter Folkert Pama het recept voor het succes. Bovendien zit het bedrijf niet stil als het gaat om doorontwikkeling. “Je hebt een bepaalde omvang nodig om investeringen te kunnen doen. We hebben first mover advantage gehad en zijn altijd heel bewust blijven investeren.”

Benchmark: andere markten
BeFrank heeft zich meerdere keren bewezen als voorloper. Zo bracht het in 2012 als eerste PPI een app op de markt, maakte het in 2013 als eerste PPI een koppeling tussen salarisadministratiepakketten van klanten en haar pensioenadministratie en in 2014 was het de eerste PPI die zelf een pensioenadministratiesysteem ontwikkelde op basis van de laatste technieken. De markt vraagt erom en dan is BeFrank volgens Pama verplicht te leveren. “Concurrentie is voor ons geen benchmark; we benchmarken om andere innovatieve partijen in andere markten in kaart te brengen. Denk aan partijen als Bol.com, Coolblue en AFAS. Zij weten hoe ze met klanten moeten omgaan en welke rol technologie daarin kan spelen.”

Zelfde DNA

BeFrank doet de nodige diepte-interviews met klanten en veel online onderzoek om haar dienstverlening te verbeteren. De klanten vinden het leuk om mee te doen en helpen graag. “We scoren altijd goed in klanttevredenheidsonderzoeken.” In branches zonder verplichtstelling, zoals ICT, chemie, maakindustrie en consultancy scoort BeFrank goed. “We hebben ook verschillende spelers uit onze eigen branche in de boeken. Dat is natuurlijk een compliment. We merken dat ICT-bedrijven bij ons terechtkomen omdat ze onze ICT waarderen. We zijn in zekere zin ook een ICT-bedrijf. We trekken sowieso veel klanten aan met hetzelfde DNA. Wij leren ook weer van hen. Zij geven feedback op user interfaces en customer services.”

Individuele regelingen
De snelle groei heeft BeFrank volgens Pama ook te danken aan de veranderingen van het gehele pensioenstelsel. “Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde. In onze ogen moet die meeveranderen met de veranderende arbeidsmarkt.” De Nationale Pensioendialoog wijst ook in die richting. De roep om meer individuele regelingen – met een collectief sausje – wordt steeds luider. “Voor ons is dat een logisch gevolg van de veranderingen op het gebied van arbeid.”

Benieuwd naar het hele interview met Folkert Pama? Kijk dan morgen op de website voor het tweede deel van dit artikel!

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles