Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Pensioensector: innoveren door kennisdeling

Innoveren en pensioenfondsen zijn niet per se woorden die vaak in dezelfde zin gebruikt worden. Maar innovatie en vernieuwing zijn ook juist bij pensioenfondsen de sleutel om toekomstbestendig te zijn. Vanuit die focus op innovatie organiseerde Whyz Professional Search & Interim samen met Jochem Dijckmeester van pensioenfonds PGB een discussiebijeenkomst voor jonge pensioenbestuurders. Het principe van ‘kennisdeling’ stond centraal bij de discussies over pensioen-technisch innoveren.

Diversiteit binnen pensioenbesturen is een groot goed. Daar zijn de jonge pensioenbestuurders (onder de 40 jaar) die deelnamen aan een speciale bijeenkomst – die eens per halfjaar gehouden wordt – het allen over eens. Maar alleen jongere bestuurders aan besturen toevoegen, zorgt er niet voor dat pensioenfondsen daarmee één op één uit evenwichtige verdelingen bestaan. Om een brug te slaan om de kloof tussen jong en oud te dichten, droeg fintech bedrijf Bridgevest drie data-gedreven oplossingen aan:

Mentor. Jongere bestuurders leren van ouderen en vice versa. Jongeren dragen vaker innovaties aan, terwijl ouderen juist over meer ervaring en kennis beschikken. Door ze, op basis van gelijkwaardigheid, aan elkaar te koppelen moeten ze van elkaar gaan leren.• Mentor. Jongere bestuurders leren van ouderen en vice versa. Jongeren dragen vaker innovaties aan, terwijl ouderen juist over meer ervaring en kennis beschikken. Door ze, op basis van gelijkwaardigheid, aan elkaar te koppelen moeten ze van elkaar gaan leren.

Kennisbank. Waarom steeds weer het wiel opnieuw uitvinden, wanneer een andere bestuurder al eens tegen hetzelfde probleem is aangelopen? Door het vormen van een kennisbank kunnen bestuurdersvraagstukken op dynamische wijze worden behandeld en wordt er weinig tijd verspilt aan oude wijn in nieuwe zakken gieten.

Platform voor vernieuwing. Een platform dat puur is gericht op innovaties binnen de pensioenwereld. Iedere pensioenbestuurder die binnen en buiten zijn fonds wil verbeteren en vernieuwen moet zich daarop aan kunnen melden. Ook fintechs en andere specialisten moeten hier een bijdrage aan kunnen leveren.

Het is aan de pensioenbestuurders, jong én oud, om bovenstaand advies om te zetten in concrete innovatiestappen die een gedifferentieerd en goed ingericht bestuur opleveren. Met deze conclusie werd de bijeenkomst op geslaagde wijze afgesloten.

Meer lezen? Bekijk het volledige artikel op Pensioen Bestuur en Management.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles