Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Pensioenfondsen ontlopen verantwoordelijkheid voor mkb-financiering

Er ontstaan in Nederland en het buitenland steeds meer crowdfundingsinitiatieven, maar er blijkt nog steeds een financieringsgat te bestaan. De pensioenfondsen moeten in binnenlandse bedrijven investeren, in plaats van geld naar het buitenland weg te sluizen. Dat stelt econoom Mathijs Bouman.

Nederland staat weliswaar in de top vijf van de meest concurrerende economieën ter wereld, maar er moet nog een heleboel gebeuren voordat ons land op nummer één staat. Denk bijvoorbeeld aan mogelijkheden voor kapitaalverstrekking. Daar mag nog wel wat aan gedaan worden, vindt Mathijs Bouman, economisch journalist bij het FD. Hij stelt: “Onze kapitaalmarkt stelt tot nu toe eigenlijk nog niet zoveel voor.”

Potentiële initiatieven
Volgens de econoom hebben de initiatieven rondom crowdfunding zeker potentie, maar hebben kleine of middelgrote bedrijven nog niet zo veel aan deze financieringsmogelijkheden. “De initiatieven rondom crowdfunding stellen nog niet zo heel veel voor. Haal eerst maar een miljard op, in plaats van een miljoen. Dan praten we verder.”

Verslaafd aan banken
“Nederlanders hebben zichzelf als een waanzinnige verslaafd gemaakt aan de banken. De banken hebben daar niet zoveel trek in, want ze hebben al genoeg geld uitstaan aan financieel instabiele bedrijven.” Hoe het dan wel moet? Bouman noemt de Verenigde Staten. “Daar is een alternatieve kapitaalmarkt, waar je mensen kan zoeken die veel geld hebben en andersom: mensen die veel geld hebben, kunnen bedrijven zoeken die daar een tekort aan hebben.” Daar zit volgens de econoom een groot verschil. “Als een Nederlander rijk is, brengt hij zijn geld naar de bank.” Hij stelt dat we als individu niet zo snel een crowdfundingsdienst kunnen opzetten. “We hebben onszelf als het ware opgehangen aan één vorm van financiering.”

‘Haal eerst maar een miljard op, in plaats van een miljoen. Dan praten we verder.’

Pensioenfondsen
Het opzetten van een crowdfundingsdienst is volgens Bouman niet het grootste probleem. “Natuurlijk kan het opzetten van een crowdfundingswebsite sneller, maar het echte probleem ligt bij de pensioenfondsen. Als Nederlandse burgers sparen we namelijk verplicht in onze pensioenfondsen. Er wordt niet geïnvesteerd in binnenlandse bedrijven, maar in bedrijven in het buitenland. Dat is ook logisch, want waarom zou jij je geld in Nederland beleggen?”

Bouman legt uit dat investeren in Nederlandse midden- en kleinbedrijven te risicovol is als investeerder. Want de kapitaalverstrekking is volgens hem niet zozeer nodig voor de financiering van het opstarten van bedrijven, maar nodig voor de doorstart van het midden- en kleinbedrijf. “Vooral bedrijven in het MKB hebben problemen met hun liquide middelen, en daar moeten ze mee geholpen worden.”

Pensioenfondsen sluizen spaargeld weg
Pensioenfondsen zouden meer moeten investeren in fondsen voor het MKB, stelt Bouman. “Al het spaargeld wat Nederland juist goed zou kunnen gebruiken voor het versterken van de eigen economie, wordt weggesluisd door de pensioenfondsen.” Daar moet iets aan gedaan worden, vindt de econoom. “Ook al gaat dat misschien ten koste van het rendement voor de pensioenfondsen.” Dat is hard nodig, want crowdfunding vult dat gat op de financieringsmarkt (nog) niet. Bouman: “Ik vind het heel belangrijk dat crowdfunding een grote rol krijgt in de kapitaalverstrekking van binnenlandse bedrijven, maar dat is in Nederland helaas nog niet het geval.”

Over de schrijver

Nina van Klaveren

Vindt alternatieve vormen van kredietverstrekking erg interessant, verdiept zich graag in de wondere wereld van het mobiel betalen. Schrijft af en toe een media-analyse.

Related Articles