Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Pensioenfondsen laten fintech links liggen

Nederlandse pensioenfondsen werken nog te weinig samen met fintech-bedrijven. Minder dan de helft van de fondsen heeft momenteel contact met startups of andere fintech-bedrijven.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van KPMG onder Nederlandse pensioenfondsen. In het rapport wordt betoogd dat technologische vernieuwing in de financiële sector pas echt worden bereikt wanneer bedrijven en instellingen samenwerken met fintech-partijen. Deze jonge ondernemingen stellen de soms vastgeroeste bedrijven in staat om voordeel te halen uit nieuwe technologieën.

De toegevoegde waarde van fintech
Het onderzoek wijdt ook uit over de kansen die het samenwerken met fintech-bedrijven voor pensioenfondsen bieden. Pensioenfondsen hebben informatie in hun bezit over de toekomstige financiële situatie van klanten, die data kan gecombineerd worden met andere financiële klantinformatie. Het rapport spreekt over de toegevoegde waarde van pensioenfondsen: klanten zouden inzicht kunnen krijgen in hun financiële situatie wanneer data bij elkaar wordt gebracht en geanalyseerd.

Het probleem
Daarnaast biedt het onderzoek inzicht in de kansen op het gebied van klantenbinding van pensioenbedrijven, wanneer deze samenwerken met fintech-partijen. Het vertrouwen van klanten groeit namelijk wanneer de fondsen transparant communiceren over de ontwikkeling van de resultaten die zij behalen. De fondsen kunnen daarbij laten zien dat zij risico en rendement voor de klant kunnen sturen.

Over de schrijver

Nina van Klaveren

Vindt alternatieve vormen van kredietverstrekking erg interessant, verdiept zich graag in de wondere wereld van het mobiel betalen. Schrijft af en toe een media-analyse.

Related Articles