Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Pensioenfondsen investeren in Nederlandse Woninghypotheken

Verschillende pensioenfondsen investeren in een nieuwe hypotheekverstrekker genaamd MUNT Hypotheken. De ambitie van MUNT is om binnen enkele jaren meer dan 3 miljard euro aan hypotheken te verstrekken.  De helft van dit bedrag is vandaag bij de ‘first closing’ al ruimschoots opgehaald.

Voorlopig komt het opgehaalde geld van drie verschillende pensioenfondsen. Het gaat om het Pensioenfonds Metaal en Techniek, Pensioenfonds Hoogovens en Pensioenfonds PGB. Deze pensioenfondsen zijn hierdoor de eerste Nederlandse pensioenfondsen die direct via MUNT Hypotheken investeren in de Nederlandse woninghypotheken.

MUNT Hypotheken
Naast de eerste te zijn die hypotheken verstrekt met geld afkomstig vanuit pensioenfondsen zijn er nog een aantal zaken die MUNT Hypotheken kenmerkt. Er is sprake van scherpe rentes en snelle duidelijkheid over toekenning van de lening. Ook de klantgerichtheid is eigentijds, de rente bij aflossen wordt automatisch aangepast en is er de mogelijkheid om uit eigen middelen boetevrij af te lossen. Jeroen Loonman, de directeur van MUNT Hypotheken, zegt hierover het volgende: “De Nederlandse hypotheekmarkt is de afgelopen jaren onnodig complex gemaakt door de vele aanvullende financiële producten die werden aangeboden. Door terug te gaan naar de basis denken wij dat we een serieus alternatief bieden voor de Nederlandse consument.”

Beleggende pensioenfondsen
De aantrekkelijkheid van de Nederlandse woninghypotheken is groot voor institutionele beleggers zoals pensioenfondsen. Hetgeen dat beleggen zo interessant maakt zijn de aantrekkelijk lage rendementen en lage risico’s die het met zich meebrengt. Al langer worden pensioenfondsen aangespoord om meer te gaan investeren in de Nederlandse economie. Momenteel zijn er 3 Nederlandse pensioenfondsen die de stap hebben gemaakt. De hypotheken worden aangeboden via onafhankelijk hypotheekadviseurs zoals De hypotheker, Van Bruggen Adviesgroep en HypotheekCompany. “We kennen deze partijen goed dankzij onze jarenlange ervaring in de hypotheekbranche. Via deze intermediairs kunnen we onze diensten verantwoord uitrollen. Bij verder groei kunnen we het netwerk van intermediairs verder uitbreiden.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles