Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Pensioencommunicatie vanuit een integrale aanpak. 3 tips voor marktpartijen

Eerder schetste ik al de meest ingrijpende veranderingen in de Wet Pensioencommunicatie. Met de invoering van deze wet zijn de eerste stappen voorwaarts gezet om het financiële toekomstplaatje voor de consument begrijpelijk te maken en niet alleen naar pensioen te kijken. Maar het is nog allesbehalve volledig. De roep om een integrale aanpak klinkt dan ook steeds luider. In deze blog geef ik de pensioenmarkt drie tips en aantal best practices.

1. Integrale aanpak – weg uit het silodenken

Voor een integrale aanpak moeten marktpartijen in de financiële sector uit hun eigen silo’s stappen en daarnaast niet meer bovenop hun data blijven zitten. Dat geldt voor pensioeninstellingen, maar ook voor banken en verzekeraars. De consument wil beschikken over een financieel totaal overzicht. En gaat dat ook krijgen. In de Verenigde Staten zien we al verschillende initiatieven, zoals Quovo en Betterment. Met de onstuitbare opkomst van fintech-spelers die hun organisatie clean en rechttoe, rechtaan hebben ingericht, is een ontwikkeling ingezet die niet meer te stoppen is.

2. Datadriven
Wederom is wetgeving nodig om de markt in beweging te krijgen om de consument centraal te stellen. Met de komst van PSD2 moeten financieel dienstverleners hun data aan derden ter beschikking stellen. Ik zeg ‘moeten’, want veel aanbieders ervaren dit als een plicht, omdat het vanuit PSD2 wordt opgelegd. Overigens geen gekke ontwikkeling, aangezien we van consumenten verlangen dat ze zelf meer regie en verantwoordelijk nemen over hun eigen financiën. Als we dat van een consument vragen, moeten we hem wel van tools voorzien om een volledig en helder overzicht te kunnen maken en beslissingen te kunnen nemen. Hiervoor is dan een state of the art platform nodig.

3. Klant centraal, wat al de verplichtstelling verdwijnt?
Een aantal partijen, zoals het Amerikaanse Mint en het Engelse Nest, hebben daarin al een voorsprong genomen. Dat is vooral doordat deze landen individualistischer zijn ingesteld. In Nederland zijn de voorbeelden nog schaars. Knab, een klant waar we als Figlo trots op zijn, doet het in Nederland al erg goed. Banken lijken overigens meer klaar voor het aanbieden van een overzichtsportal dan de pensioeninstellingen. Dat is opvallend, aangezien ze te maken hebben met een overkill aan legacy. Banken voelen de noodzaak meer. Vooralsnog, want wat als de verplichtstelling aan pensioenzijde wordt afgeschaft? Dan barst een concurrentiestrijd los. Een aantal partijen sorteert daar al op voor. Mocht het ooit zo ver komen dat de verplichtstelling wordt losgelaten, hebben zij een voorsprong.

Kortom
De wetgeving vraagt het dus, maar de klant ook. Is dat nog onvoldoende overtuigingsmateriaal, bedenk dan nog even dit: hoe zijn de bezoekersaantallen op de website momenteel? Een veelgehoorde klacht van financials is dat er onvoldoende verkeer naar hun website is. “En dat terwijl we toch altijd een felicitatiemail sturen als een klant jarig is.” Maar daar win je dus de oorlog niet mee. Een integrale en persoonlijke aanpak is de enige manier waarop je een consument kunt triggeren. Gaat iemand trouwen, stuur dan behalve een felicitatie ook een kort overzichtje met punten die mogelijk voor de consument veranderen. Kan het overlijdensrisico iets lager? Stel de klant daarvan op de hoogte. Kijk dus over de silo van je eigen dienstverlening heen en verschaf brede informatie. Alleen dan zal de consument je niet meer louter als een aanbieder met commerciële belangen beschouwen, maar je in toenemende mate gaan vertrouwen als partner.

Thomas Vermeire, Enterprise account executive, Figlo

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles