Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Pensioen Event 2016: op weg naar een persoonlijk én collectief pensioen

We kunnen er niet omheen: het pensioenstelsel gaat veranderen. Hoe deze er straks uit zal zien, daar wordt momenteel nog druk over gediscussieerd. Bijvoorbeeld op het Pensioen Event 2016 in Bunnik, waarbij ook FinanceInnovation aanwezig was. Een verslag.

Econoom en journalist Mathijs Bouman (FD, RTL) opent als dagvoorzitter het event in het Postillion Hotel. Hij vertelt over zijn boot, die al generaties lang gebruikt wordt. Sinds een week of twee is de boot stuk. Nu rijst de vraag: repareren of toch een nieuwe boot kopen? Waarschijnlijk kiest de familie Bouman voor het laatste. Al dan niet met pijn in het hart. “Want innovatie is loslaten”, zo stelt de voorzitter. Een terugkomend thema in de pensioensector. En dus ook op het Pensioen Event in Bunnik.

Pensioenstelsel PPC
Na de introductie is het woord aan Kees Goudswaard, voorzitter van de SER-commissie Toekomst Pensioenstelsel. Hij bespreekt vier varianten van het nieuwe stelsel. Variant 4, die van het persoonlijk pensioenvermogen met collectieve risicodeling, lijkt de populairste binnen de SER. SER nam met name optie 4C, met uitgebreide risicodeling en gericht is op toekomstige generaties, onder de loep. Dit systeem wordt ook wel Persoonlijk Pensioenvermogen met Collectieve risicodeling (PPC) genoemd.
“Er is een goede kans dat we een brede beweging kunnen realiseren richting dit systeem”, zo voorspelt Goudswaard donderdag. Een van de voordelen van PPC is dat persoonlijk pensioen gemakkelijker mee te nemen is naar een andere baan. “Bovendien is er hierbij meer ruimte voor maatwerk en keuzevrijheid”, aldus Goudswaard.

Niet alleen bij de SER wijzen de neuzen richting stelsel 4C. Ook bij CNV Jongeren zijn ze groot voorstander. Voorzitter Michiel Hietkamp: “De goede elementen van het huidige pensioenstelsel blijven bewaard in 4C. Zo kun je bijvoorbeeld, los van je werkgever, zelf je eigen pensioenfonds kiezen. Het systeem focust op het individu, wat helemaal van deze tijd is, maar we behouden ook de collectieve elementen. Dat zien we bij CNV graag.”

Flexibel pensioensysteem
Van de verschillende sprekers en experts die aan bod komen is het gros het erover eens dat het nieuwe pensioenstelsel flexibiliteit moet bieden voor elke pensioendoelgroep. Zo vinden bijvoorbeeld bestuursvoorzitter van PMT Jan Berghuis en Margreet Teunissen (Pensioenfonds Openbare Bibliotheken), maar ook John Landman (DNB). “We hebben geen gemiddelde fondsen. Je moet scherp krijgen wat het nieuwe stelsel inhoudt voor verschillende soorten deelnemers.”

En welke rol is dan weggelegd voor de pensioenfondsen? Moeten zij een voortrekkersrol aannemen? Zo’n 80 procent van de aanwezigen in de zaal, die via de app VoxVote mee kunnen doen met de discussies, blijkt vóór. Eiko de Vries (pensioenfonds Recreatie en Horeca en Catering) vult aan: “De pensioensector moet zich meer laten horen en de regie meer in eigen hand nemen. Anders blijven discussies steeds terugkomen.”

“Je moet het mensen uit kunnen leggen”
Tot slot moet communicatie met de doelgroep hoog in het vaandel staan. Landman: “De fout die we allemaal maken is eerst berekeningen doen, en dan kijken of we het uit kunnen leggen. Je belooft dingen die je uiteindelijk niet waar kunt maken. En dat begrijpen mensen niet. Daar moeten we vanaf.” Erno Kleijnenberg (Algemeen Pensioenfonds Stap) is het met hem eens. “Zorg voor een transparant en ondersteunend communicatiebeleid. Als je dat niet op orde hebt kun je niet beginnen.” En ook Gerard Riemen (Pensioenfederatie) sluit zich daarbij aan. “We moeten mensen uit kunnen leggen wat er verandert en waarom.”
Toch is er een kanttekening. “Communiceer ook niet alles”, zo is Jaap van der Spek van de NVOG van mening. “Als je je doelgroep de complexe materie hebt uitgelegd, kan dat averechts werken als de media het net iets anders belichten.”

De resultaten van de kwalitatieve pensioenstelselvergelijking van de SER zijn inmiddels gedeeld met staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Uitsluitsel laat nog even op zich wachten, maar de SER heeft goede hoop op de keuze voor PPC.

Meer weten over dit onderwerp? Bezoek dan de site van de SER.

 

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles