Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Peer-to-peer kredietverlening maakt bank overbodig

Ondernemers en particulieren lenen allang niet meer alleen van banken. Het aantal peer-to-peer (P2P)-platforms voor kredieten groeit explosief, zo blijkt uit nieuwe cijfers.


Het zou goed kunnen dat de gemiddelde traditionele bankmanager de groeicijfers voor P2P-kredietplatforms uit China als alarmerend zal ervaren. Bijna 700 van deze platforms werden opgericht in 2013, een enorme toename ten opzichte van de 110 nieuwe kredietplatforms in 2012. Via deze platforms werd vorig jaar 110 miljard yuan (13,2 miljard euro) geleend, meldt China Daily, dat verwijst naar cijfers van het China Business News Institute. Deze omzet is een vertienvoudiging ten opzichte van een jaar eerder.

Banken in de problemen
Peer-to-peer platforms zijn een groeiende bedreiging voor banken. Veel mkb-bedrijven lenen van deze platforms, waarbij het kapitaal bijeen is gebracht door ondernemers en vermogende particulieren. Banken worden hierdoor overbodig, zo waarschuwde Hou Weidong, vice president van de Chineze Bank of Communications onlangs op een congres aan de Tongji University. Zij worden als gevolg van de trend bedreigd door dalende rente-inkomsten en hogere financieringskosten.

Alibaba Group
Goede ervaringen met de nieuwe manier van lenen overtuigen bovendien meer en meer klanten om de overstap te maken naar ‘online finance’. P2P-platformen zoals die van Alibaba Group, het grootste e-commerce-bedrijf in China hebben een steeds groter aandeel in de kredietenmarkt. Alibaba Group meldt dat haar klanten sinds 2010 al 170 miljard yuan (20,4 miljard euro) hebben geleend. In het licht van deze cijfers is het niet verwonderlijk dat Hou Weidong stelt dat banken moeten investeren in innovatie om met de online finance-markt te kunnen concurreren.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles