Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

PCI lanceert nieuw financieringsvehikel

Wat doe je als je het als MKB’er niet meer lukt om leasecontracten voorgefinancierd te krijgen? Dan bedenk je een eigen financieringsvehikel en haal je zo’n dertig miljoen euro aan investeringen op. Tenminste, dat deed PCI Groep, dat voorziet in kantoorbenodigdheden en onlinediensten.

Voorheen was de financiering van leasecontracten nooit een probleem. De dure apparatuur was een fysiek onderpand voor de langlopende leaseconstructies. Tot er in Nederland steeds minder papier werd gebruikt en PCI Groep zich steeds meer op onlinediensten ging toeleggen. Daardoor werd het lastiger om traditionele financiering te krijgen bij de bank. “Ze denken in tastbare zaken”, zegt PCI Groep-oprichter Bas Kamphuis. Software zouden banken bovendien eng vinden, stelt Kamphuis.

Het eigen financieringsvehikel C-Fund
Door dat gebrek aan financieringsmogelijkheden die de bank mogelijk maakte, zette PCI Groep een eigen fonds op. Met dit C-Fund, waarin de kasstroom het onderpand vormt, kan het bedrijf verder groeien zonder tussenkomst van de bank. Deze constructie wordt al toegepast in onder meer de automobielindustrie en de scheepvaart. Uniek is echter de vorm van financiering zonder onderpand.

Doordat PCI Groep vooral het midden- en kleinbedrijf bedient, was er voldoende ruimte voor innovatie van het betalingsmodel voor de klanten. De bank dacht daar echter anders over en zo liep Kamphuis tegen een muur aan. Doordat de bank de facturatie over wilde nemen, werden bij gezonde klanten die te laat betaalden direct boeterentes in rekening gebracht. “Dat is niet hoe deze branche werkt”, aldus Kamphuis.

NL-Fund voor andere mkb bedrijven
Naast C-Fund, heeft PCI Groep ook NL-Fund opgericht. Hiermee biedt PCI Groep een financieringsvehikel voor andere mkb-bedrijven. Hier kunnen concurrenten gebruik van maken, evenals bedrijven die in andere branches werkzaam zijn. Op dit moment biedt de PCI Groep deze vorm van financiering voor kopieerapparaten; in de toekomst zou het ook kunnen ingezet kunnen worden voor medische apparatuur of ICT.

Met het gat dat traditionele partijen laten liggen op de financieringsmarkt voor het MKB, wisten diverse nieuwe financieringsinitiatieven terrein te winnen. Denk onder meer aan crowdfundig (dat afgelopen jaar weer groeide), Qredits en overige investeringsfondsen. Alles lijkt er dus op te wijzen dat PCI Groep een van de nieuwe spelers wordt in deze veelbelovende markt.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles