Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Paul van Eijck (KvK) over flitskrediet: wat houdt het in?

Paul van Eijck, Ondernemersadviseur bij de Kamer van Koophandel (KvK), haalt het begrip ‘flitskrediet’ aan en benoemt waar je als ondernemer op moet letten.

Maak voor je bedrijf eerst de afweging of een flitskrediet op het – voor jou – juiste moment ‘flitst’.
Heb je als ondernemer al een langere tijd uitstekende verkoopcijfers? Dan nog kan een plotselinge omstandigheid je voor het blok zetten. Het geld dat je eerder over hield, heb je inmiddels grotendeels in de bedrijfsvoering geïnvesteerd. Dus heb je even tijd nodig om een nieuwe buffer op te bouwen.

Voor een dringende zakelijke financiële beslissing kijk je rond waar je kunt lenen. Om bijvoorbeeld snel extra voorraad in te kunnen kopen, om een nieuwe collectie aan te schaffen, kapotte apparatuur te vervangen, voor de kosten van een bedrijfsverhuizing of welke reden dan ook.

Snel proces

Met een flitskrediet leen je als ondernemer razendsnel een bedrag tot ongeveer 100.000 euro. Comfortabel wanneer je met je bedrijf even wat krap bij kas zit, maar de vooruitzichten desondanks goed zijn. Toch heeft ieder gemak een prijs. Bij een flitskrediet berekent men de vergoeding op basis van het risico en de snelheid. De kredietverstrekkers gebruiken slimme gegevensanalyses voor hun productverkoop. Zekerheden en omzetgaranties van de ondernemer blijven vaak op de achtergrond.

Het afwikkelproces gebeurt online. Daardoor weet je als ondernemer wel snel waar je aan toe bent. Na goedkeuring staat het leenbedrag snel op je bankrekening, soms al na een paar uur!

Keuze maken

Cash geeft lucht in het bestaan van jouw onderneming. Maar wat heb je daarvoor over? Kredietvoorstellen goed lezen kost tijd. Wat staat er vermeld over vervroegd aflossen en daarmee het inkorten van de looptijd? Staan er clausules in die je tegen kunnen werken in de aflossing? Een begrijpelijk leesbaar voorstel, naast een aanbeveling door andere ondernemers in je netwerk, helpt je bij het maken van een keuze.

Beslissing nemen

Andere bedrijfsschulden kun je soms meefinancieren. De looptijd zal dan wel toenemen. Wat eerst als overbrugging was bedoeld, krijgt dan een langduriger karakter. Vergelijk daarom de voorwaarden van meer kredietaanbieders. Een financieel adviseur of accountant kan met je meezoeken naar een passende oplossing. De beslissing neem je – natuurlijk – uiteindelijk zelf.

Hulpmiddel

Een tekort in je bedrijf kan opeens ontstaan. Zijn er dan wel voldoende eigen middelen aanwezig? Een liquiditeitsbegroting verduidelijkt wanneer er minder omzet binnenkomt. Vooraf helpt het om extra geld opzij te zetten voor het opvangen van onverwachte tegenvallers.

Toezicht

Meestal kun je kredietrisico’s zelf goed genoeg inschatten. Zo ook die van een flitskrediet. Stichting MKB Financiering heeft concrete uitgangspunten geformuleerd in een gedragscode voor aangesloten financiers. Op het gebied van maximale rentetarieven, actieve provisietransparantie, niet-misleidende communicatie, passend en verantwoord financieren en passende zekerheden met een renteplafond. De ingangsdatum hiervan was 1 juli 2019. Handig, want flitskrediet voor ondernemers valt niet onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), terwijl die wél toezicht houdt op het consumentenkrediet. Voor bancair zakelijk krediet geldt daarentegen de Gedragscode Kleinzakelijke Financiering.

Deze tekst is vormgegeven in samenwerking met Paul van Eijck, Ondernemersadviseur bij KVK

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles