Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Particulier spaargeld als krediet voor MKB

Een nieuw crowdfunding platform maakt het consumenten mogelijk om hun spaargeld tegen minimale risico’s ter beschikking te stellen als krediet voor het mkb. Het initiatief dicht hiermee het gat tussen sparen via de bank en private investment. 

Met het nieuwe crowdfunding platform, Lenda, kunnen consumenten hun spaargeld ter beschikking stellen als krediet voor het mkb met financieringsbehoefte. Sparen levert maar weinig rente op en private investment gaat gemoeid met hoge bedragen en risico’s. Volgens Lenda dicht het nieuwe platform dan ook het gat tussen een spaarrekening op de bank en private investment. In een gesprek met Finance Innovation legt Hellen van Lienden de toegevoegde waarde uit van Lenda.

Het voordeel
Lenda verschilt van andere crowdfunding platformen door het lage risico dat de investeerders lopen. De ondernemingen waarin particulieren hun spaargeld kunnen investeren, zijn van te voren uitvoerig gescreend. Hiermee ontstaat een selectie van ondernemingen die aan een aantal eisen moeten voldoen. Zo moeten de ondernemingen minstens drie jaar lang in – financieel gezien – gezonde staat verkeren en worden er geen aanvragen in behandeling genomen van startende ondernemingen. “Daarnaast beschikken we over een garantiefonds”, aldus Lienden. “Een gedeelte van de investering van particulieren wordt verzekerd zodat men altijd een gedeelte terug krijgt als de investering verkeert uitpakt.” Volgens Van Lienden slaat het platform hiermee twee vliegen in één klap. “Particulieren krijgen een hogere rente op hun spaargeld dan wanneer ze sparen bij de bank en bedrijven worden geholpen aan kredieten. Hiermee komen we beide partijen tegemoet”, stelt Van Lienden.

Het verschil met andere crowd funding platformen
Nederland kent meer dan honderd crowdfunding platformen. Echter, volgens van Lienden verschilt Lenda erg van de bestaande platformen. “Bij andere crowdfunding platformen lopen investeerders veel meer risico. Ze worden gelokt met hoge rendementen, maar riskeren hiermee hun investering te verliezen. Het aantal gedupeerden van deze crowdfunding-initiatieven is nog laag, maar dat komt omdat crowdfunding nog een nieuw fenomeen is. Het gaat een keer mis”, aldus Van Lienden. “Investeerders krijgen bij ons minder rente op hun leningen, maar lopen door onze screening van projecten en ons garantiefonds veel minder risico. Ook bieden we bedrijven die zich bij ons aansluiten een stappenplan om hun projecten te promoten in hun eigen regio.” Tot slot noemt Lenda zich als vereniging transparanter en meer integer dan de bestaande platformen. “Er is bij ons geen sprake van enig winstbejag. Hiermee is al onze aandacht gericht op de ondernemers en investeerders.” Al met al spreekt Lenda liever van een crowdsaving platform in plaats van een crowdfunding platform.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles