Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Overgang naar IBAN zonder grote problemen

De overgang naar het IBAN-rekeningsysteem is zonder grote problemen verlopen. Dankzij deze switch sluit Nederland zich aan bij de Single European Payment Area (SEPA). Dit initiatief moet het makkelijker en goedkoper maken om geld naar buitenlandse banken over te maken.

Oorspronkelijk zou IBAN al op 1 februari worden ingevoerd, maar het bleek dat te veel bedrijven moeite hadden om de overgang op tijd rond te krijgen. Daarom werd de invoering naar voren geschoven naar 1 augustus.

Europese iDeal
Ineke Bussemaker, hoofd betalingsverkeer van de Rabobank, zegt in het FD dat iDeal ook aangepast gaat worden: “Dit is nog maar SEPA 1.0. Er wordt nu al gewerkt aan 2.0, met daarin een Europese iDeal en met snellere betalingen.” Als deze innovatie inderdaad wordt doorgevoerd, kan dit grote gevolgen hebben voor het webshoplandschap. In veel gevallen zijn deze namelijk nog nationaal georiënteerd, maar dat gaat ongetwijfeld veranderen als het makkelijker wordt om af te rekenen bij webshops in andere landen.

1500 meldingen van phishing
De afgelopen maanden was er een sterke toename van het aantal phisingmails die probeerden te profiteren van de overgang naar IBAN. Bij de Fraudehelpdesk kwamen er in totaal meer dan 1500 meldingen binnen van e-mails waarin werd gevraagd naar rekeninggegevens. Banken benadrukken dat zij zelf nooit om klantgegevens in een e-mail vragen.

Goede ontwikkeling?
Het moet nog blijken of de Nederlandse burger zal gaan profiteren van SEPA. De voordelen die worden genoemd klinken aannemelijk, maar moeten nog wel in de praktijk gerealiseerd worden. Daarom wordt er ook hardop getwijfeld over het nut van IBAN:

Vooralsnog zal het even wennen zijn om de nieuwe cijfer- en lettercombinatie in te vullen. De toekomst zal leren of deze innovatie de financiële sector en Europese burgers verder vooruit zal helpen.

Tagged with:

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles