Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

OV-chipkaart wordt ingehaald door nieuwe betaalmogelijkheden

Een ruime Kamermeerderheid spreekt haar onvrede uit over het ongemak van de OV-chipkaart. De implementatie van nieuwe alternatieven als contactloos betalen en achteraf betalen komt hiermee steeds dichterbij.

Een ruime Kamermeerderheid wil zo snel mogelijk af van de OV-chipkaart en al het ongemak dat het vervoersbewijs met zich meebrengt. Regeringspartij VVD wil net als CDA, D66, PVV, en ChristenUnie korte metten maken met het huidige chipkaartsysteem. “We willen af van die klantonvriendelijke kaart”, stelt VVD-Kamerlid Betty de Boer. Een woordvoerder van NS laat aan FinanceInnovation weten dat de OV-chipkaart behouden blijft, maar dat er wel wordt geëxperimenteerd met alternatieve betaalmogelijkheden als aanvulling op de kaart.

Alternatieven voor de OV-chipkaart
Volgens experts kan er voor die alternatieve betaalmogelijkheden het best gekeken worden binnen de mogelijkheden van het contactloos betalen. Zij zien hierin vooral de toepassing van een smartphone als een uitkomst. Hiermee zou namelijk onder andere het in- en uitchecken overbodig worden. Daarnaast wordt nagedacht over een systeem waarin de OV-chipkaart vervangen wordt voor de bankpas. Tot slot wordt er gekeken naar een systeem waarin het mogelijk wordt om de kosten van het openbaar vervoer op een later moment te voldoen middels een factuur. De NS is al bezig met het testen van al deze alternatieven, maar dat gaat de VVD niet snel genoeg. “Ophouden met testen. Ik wil dat vóór 1 juli een vernieuwd systeem voor reizen in het openbaar vervoer is uitgerold”, aldus de Boer.

Reactie NS
In een gesprek met FinanceInnovation meldt de NS dat deze uitspraak van de Boer absoluut geen druk legt op de testfase van nieuwe betaalmogelijkheden binnen het openbaar vervoer. “We zijn van mening dat je deze dingen goed en zorgvuldig moet oppakken en dat doen we dus ook”, aldus de woordvoerder. Over wanneer NS met nieuwe betaalmogelijkheden komt als aanvulling op de OV-chipkaart laat het bedrijf zich niet uit. “Het is waar dat het in de toekomst mogelijk wordt om contactloos te betalen middels de smartphone en de bankpas, maar ik kan geen uitspraken doen over wanneer we deze nieuwe betaalmogelijkheden verwachten te implementeren.”

Klachten
De OV-chipkaart zorgt al tijden voor genoeg klachten. Reizigers klagen met name over het eindeloze gescan en het minimale saldo van twintig euro dat op de kaart dient te staan. Ook werkt het meenemen van andere personen te omslachtig. Evenals het online inzien van reisgegevens. Daarnaast hanteert elke aanbieder in het openbaar vervoer andere tarieven.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles