Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Eén op de drie industriële bedrijven werkt met verouderde ERP-software

Een derde van alle Nederlandse werknemers in de industriële sector zegt met een verouderd ERP-pakket te werken. Dit blijkt uit onderzoek van Skopos Rendementbouwers, gehouden onder 370 Nederlanders werkzaam in de industriële sector. Daarnaast zegt slecht een derde van de financieel eindverantwoordelijken dat het huidige softwarepakket de bedrijfsdoelen die zijn uitgezet voor de komende jaren adequaat ondersteunt.

Maar liefst 36 procent van de financieel eindverantwoordelijken geeft aan dat hun ERP-pakket verouderd is. Ook is slechts 36 procent te spreken over de functionaliteiten die de software biedt. Dit is fors lager dan de gemiddelde tevredenheid onder alle medewerkers (70 procent). “Dat financieel eindverantwoordelijken het meest ontevreden zijn over bedrijfssoftware, bevestigt de rol van het financieel management als de plek waar alle doorwerkfouten van een organisatie samenkomen.”, aldus Gerrit Vixseboxse, directeur van Skopos Rendementbouwers. “Elk bedrijf heeft goede stuurinformatie nodig. Wanneer bedrijfsinformatiesystemen deze niet goed kunnen aanleveren, komt dit probleem uiteindelijk op het bord van de financieel eindverantwoordelijke terecht”.

Onvrede onder financieel managers
Financieel eindverantwoordelijken zijn kritisch als het gaat om de vraag of hun huidige pakket de bedrijfsdoelstellingen voor de komende jaren nog wel kan ondersteunen. Slechts 36 procent zegt hierin te geloven. Ook ICT-eindverantwoordelijken (56 procent) zijn kritischer dan gemiddeld. Ruud Haring, directielid bij Skopos Rendementbouwers, ziet verschillende redenen waarom onvrede over bedrijfssoftware ontstaat. “Het gebruik van social media, apps en devices in het privédomein leidt tot steeds hogere verwachtingspatronen van gebruikers als het gaat om bedrijfssoftware. Verder zijn bedrijven constant bezig met het optimaliseren van processen, waardoor nieuwe informatiebehoeften ontstaan. Een voorbeeld is de toenemende aandacht van bedrijven voor aftersales service. Wanneer systemen niet meegroeien met het bedrijf kunnen deze de nieuwe informatiebehoeften niet goed ondersteunen.”

Interesse in de cloud
Driekwart van de ondervraagden zegt dat binnen de eigen organisatie een duidelijke strategie is uitgestippeld voor waar zij de komende jaren naartoe willen op softwaregebied. Ook zegt driekwart bij de aanschaf en implementatie van een nieuw bedrijfssoftwarepakket open te staan voor een cloudoplossing. Bij een dergelijke Software-as-a-Service (SaaS) constructie worden bestanden niet langer meer opgeslagen op een lokale server, maar centraal opgeslagen in de cloud waardoor zij vanaf iedere plek, op ieder moment en vanaf elk device toegankelijk zijn en waarbij de leverancier het beheer en updates van de software uitvoert. Vixseboxse: “Afgelopen jaar hebben we een enorme kentering gezien als het gaat om de bereidheid tot werken in de cloud. Het gebruik van cloudoplossingen zal er in de toekomst voor zorgen dat verouderde software gemakkelijker vervangen of geüpdatet kan worden.”

De volledige resultaten van het onderzoek lees je hier in de whitepaper.

 

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!