Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

“Onze vestiging in Sofia is niet meer weg te denken”

Bulgarije is de beste productielocatie voor Nederlandse fintech-bedrijven. A.T. Kearney zet het land als eerste Europese bestemming in haar index voor beste outsourcingplekken ter wereld, op de negende plaats. De beschikbaarheid van goed personeel en de nabijheid maakt het voormalige Oostblokland aantrekkelijk voor het Nederlandse bedrijfsleven.

In Bulgarije werken zo’n twintigduizend It-professionals. Daarom noemt New York Times Bulgarije ook wel de ‘Silicon Valley van Europa’. Die professionals leveren het land een derde plek op de wereldranglijst als het aankomt op het aantal gecertificeerde ICT’ers per hoofd van de bevolking. Daarmee is het voor fintech-bedrijven interessant om hun productie in Bulgarije onder te brengen.

Virtual Affairs
Het Nederlandse fintech-bedrijf Virtual Affairs maakte in 2000 als één van de eerste ondernemingen de overstap naar Bulgarije. Donderdag 1 oktober is dat precies vijftien jaar geleden en het bedrijf is nog altijd tevreden. Robin Peters is algemeen directeur bij Virtual Affairs en hij zag de afgelopen vijftien jaar veel verandering: “Vooral de IT-branche transformeerde, van een ouderwetse industrie naar een moderne branche die veel buitenlandse partijen aantrekt.”

Europese Silicon Valley
Bulgarije staat op de achtste plek op de wereldranglijst als het gaat om het absolute aantal ICT’ers per land. Peters is zeer te spreken over de Bulgaarse professionals in de informatietechnologie: “De Bulgaarse krachten zijn hoogopgeleid en bijzonder gedreven; een unieke combinatie. Dat zorgt ervoor dat andere bedrijven in onze branche het land ook ontdekken.”

Het Amerikaanse bedrijf die deze index maakt, geeft Bulgarije de negende plek vanwege de salarissen, infrastructuur en de belasting. Bulgarije wordt gevolgd door Polen op de index van de beste outsourcing plekken ter wereld. Dit land staat op plaats elf.

Aantrekkelijk
Bulgarije heeft goede ICT-professionals door het sterke onderwijs in technologie. Gemiddeld studeren jaarlijks vijfduizend studenten computerwetenschappen en vijfduizend andere studenten studeren electrical engineering, wiskunde, natuurkunde of biotechnologie. Op wetenschappelijk niveau scoort Bulgarije hoog, volgens de Wereldbank. A.T. Kearney noemt het land als beste Europese outsourcingbestemming vanwege salarissen, infrastructuur en het belastingklimaat. De samenstellers van de index schalen Bulgarije hoger in dan Polen, dat op de elfde plek staat als één na beste Europese land op de lijst.

Naast het goede onderwijs is Bulgarije aantrekkelijk als outsourcingland voor fintech-bedrijven doordat binnen Europa ligt. Daardoor zijn er nauwelijks problemen door cultuurverschillen of tijdszones. Peters stelt zelfs dat Virtual Affairs niet meer kan zonder de locatie in Bulgarije: “Onze vestiging in Sofia is niet meer weg te denken uit ons productieproces. Bijna alle projecten die we hebben voltooid, van Knab, Achmea tot Ditzo, kennen een Bulgaarse component.”

Over de schrijver

Meike Storck
Meike Storck

Schrijft graag over innovatieve startups die de financiële wereld op de kop willen zetten. Daarnaast ook geïnteresseerd in wat er in de het buitenland speelt in de financiële sector.

Related Articles