Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert
OneGram islamvriendelijke

Islamvriendelijke cryptocurrency: OneGram

Moslims die graag met crypto’s aan de slag willen, hadden tot voor kort een probleem: de islamitische wet- en regelgeving stond dit niet toe. Met Onegram is er nu ook voor hen een digitale munt beschikbaar. Een islamvriendelijke cryptovaluta – die wél aan de sharia voldoet – dus.

Dat financiële producten niet altijd even islamvriendelijk zijn, is bij lang niet iedereen bekend. Zo verschenen er enkele maanden geleden nog twee artikelen op Kop-Munt.nl, over de islamvriendelijke hypotheek, die maar moeilijk vorm krijgt in Nederland. Maar ook wat betreft cryptocurrencies kunnen moslims die de islamitische wetgeving trouw aanhangen niet veel kanten uit.

De sharia verbiedt dat er rente wordt ontvangen of betaald (riba). Ook speculeren (gharar) is onrein vanuit islamitisch perspectief. Een financieel product zoals de Bitcoin bestaat in de gratie van speculatie: moslims die hun geloofsregels willen blijven volgen konden daarom tot voor kort niet mee in de ‘crypto-manie’. Maar nu is er OneGram: een islamvriendelijke digitale munt.

Islamvriendelijke cryptovaluta

Hoe het werkt? Iedere OneGram vertegenwoordigt niet alleen een virtuele, maar ook een reële waarde, in goud welteverstaan. Door tegenover iedere token minimaal één gram goud te zetten wordt het speculeren beperkt door de start-up uit Dubai.

OneGram biedt nog steeds geen 100 procent waardegarantie, maar waarde-schommelingen zoals we die kennen van bijvoorbeeld Bitcoin en Ethereum zijn bijzonder onwaarschijnlijk, doordat er een back-up bestaat, in de vorm van een waarde in goud.

Hoewel écht strenggelovige moslims ook OneGram als onrein beschouwen slaat het idee wel aan, getuige de miljoenen coins die inmiddels zijn uitgegeven en een waarde van honderden miljoenen euro’s vertegenwoordigen. Eind mei is de ambitie om minimaal een half miljard dollar aan coins uit te hebben staan.  Geïnteresseerd? Lees dan de digitale whitepaper.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles