Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Ondernemende eFinancials hebben wind in de zeilen

Fintech-bedrijven staan volop in de spotlights: van alle investeringen wereldwijd in startups, ging het meeste kapitaal richting nieuwe financiële diensten. De affiniteit bij traditionele banken is mager, waardoor nieuwe partijen een innovatievoordeel hebben, zien Marcel Ravenshorst (Basefarm) en Don Ginsel (Holland Fintech).

Online financiële dienstverlening begon in het boekhouden in 2002. Rond 2007 volgde verzekeringen en nu zijn bancaire diensten aan de beurt voor vernieuwing. Voor nieuwe bancaire diensten op bestaande back-ends, zoals Alex (oorspronkelijk Rabobank) en Knab (Aegon Bank) ligt er echter wel een grote uitdaging. Compliance voor eFinancials is een vereiste bij De Nederlandsche Bank (DNB), de Autoriteit Financiële markten (AFM) en de Autoriteit Consument en Markt (ACM).“Compliant worden is een hell of a job voor eFinancials: duur, weinig expertise en het basisportfolio moet heel uitgebreid zijn wat betreft technologie, beveiliging en voldoen aan audits”, zegt Marcel Ravenshorst, Country Manager van Basefarm (foto), dat verschillende eFinancials helpt dit goed in te regelen.

Innovatievoordeel
Door zowel het beheer als de compliance uit te besteden, komen eFinancials beter beslagen ten ijs in de strijd met partijen die dat hele traject zelf willen doorlopen en met de grootbanken die ook innoveren. Dat belooft een heftige strijd te worden, voorziet Ravenshorst. “Je ziet het innovatievoordeel voor de traditionele partijen. Het voordeel van nieuwe partijen, die van de grond af aan een markt moeten opbouwen, is weer dat ze qua snelheid en wendbaarheid veel beter in staat zijn om te ondernemen, zonder bijvoorbeeld oude logge systemen.”

Affiniteit met technologie
Laten bestaande mastodonten zich dan het kaas van het brood eten? Binnen banken groeit de aandacht voor innovatie, vindt Don Ginsel. Hij is oprichter van het Holland Fintech-platform voor bedrijven die met nieuwe technologie de financiële markt betreden en stelt dat “de affiniteit met technologie te mager is bij de traditionele banken. Het zijn enorme transactiemachines.” Wie komen bovendrijven, is nog ongewis. De grootbanken als Rabobank, ING en ABN Amro beginnen met ‘eFinancials’ samen te werken en komen zo schoorvoetend in beweging.”

Rendement is hoog
De financiële crisis blaast de eFinancials wind in de zeilen en dwingt marktleiders tot nadenken. Het bouwen van financiële systemen wordt eenvoudiger en het uitzicht op rendement is hoog. Geld is, gezien de miljardeninvesteringen, geen probleem Het voldoen aan regelgeving wordt daarbij uitbesteed. Echter, bedrijven en consumenten zijn sneller geneigd financiële zaken over te dragen aan nieuwe partijen als er geen belemmeringen zijn. Ginsel is optimistisch: “Consumenten vertrouwen nu al meer gegevens toe aan Google, Facebook en Apple dan aan hun bank, zonder dat ze zich dat beseffen.”

Dit is een samenvatting van het artikel “Daar komen de eFinancials”, gepubliceerd door Basefarm. Voor het volledige artikel, klik hier.

Over de schrijver

Related Articles