Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert
Omniplan

Omniplan: geen pensioen, maar een ‘inkomen voor later’

Ondanks initiatieven zoals de Pensioendialoog blijft het onderwerp pensioen nog steeds een ver-van-mijn-bed show, zo heeft onderzoek – uitgevoerd in opdracht van fintech-bedrijf Omniplan – uitgewezen. Zij opteren een andere benadering, het ‘inkomen voor later’, om dit belangrijke financiële onderwerpen dichter naar het hier en het nu te halen.

De Nederlandse overheid is er zich er al jarenlang van bewust dat het onderwerp ‘pensioen’ nog bij lang niet iedereen on top of mind is, zelfs niet bij mensen die hun pensioenleeftijd met rasse schreden zien naderen. Meer dan de helft van de vijftigplussers is niet op de hoogte van de pensioenuitkering, mocht diegene morgen stoppen met werken. “Uit deze cijfers blijkt dat leeftijd slechts een beperkte invloed heeft op het feit of iemand zich actief bezighoudt met zijn of haar pensioen”, aldus Marcel Nijland, Strategy & Business Development bij fintech-bedrijf Omniplan, naar aanleiding van de gepubliceerde onderzoeksbevindingen omtrent ‘inkomen voor later’.

Dit pensioenprobleem ligt niet alleen bij de houding van de consument, erkent Nijland direct. Ook de verschillende rekenwijzen van veel instellingen maken het pensioenplaatje eerder vager dan concreter. Nijland: “We kunnen met zijn allen wel wijzen naar de passieve houding van de Nederlanders, maar veel financiële instellingen berekenen het gehele pensioenplaatje op eigen wijze en nemen naargelang het eigen inzicht wel of niet bepaalde gegevens mee in de berekening. Met als gevolg dat iedere tool die wordt ingevuld een ander antwoord geeft op bestaande pensioenvraagstukken. Hierdoor zien veel Nederlanders door de bomen het bos niet meer.”

Omniplan: inkomen voor later

Verschillende rekenwijzen, onduidelijke vooruitzichten: het belang van een eenduidig pensioenplatform lijkt dringender dan ook. Niet een platform wat alleen berekent hoeveel pensioen er inmiddels is opgebouwd, maar waarmee ook wordt gekeken naar de invloed van bijvoorbeeld een sabbatical op de hoogte van een pensioenuitkering op latere leeftijd. Ook een pensioenpotje waarvan de inhoud na het bereiken van de pensioenleeftijd nog kan fluctueren behoort tot de mogelijkheden en moet ook in het totaalplaatje van het toekomstig financieel welzijn worden meegenomen. “In plaats van te vertrouwen op bijvoorbeeld de eventuele overwaarde op je woning, kun je tegenwoordig ook op andere manieren je inkomen voor later aanvullen. Zo kun je ervoor kiezen om je pensioen te laten doorbeleggen na pensionering”, legt Nijland uit.

In de whitepaper ‘Inkomen voor later’ legt Omniplan uit op welke wijze financiële dienstverleners naar het onderwerp ‘pensioen’ zouden moeten kijken.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles