Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

NVB lanceert nieuwe website voor erfgenamen

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft een nieuwe website geopend voor erfgenamen. Op deze site kunnen ze checken of een overledene nog tegoeden op een bankrekening heeft staan waarop ze eventueel aanspraak kunnen maken. Tot op heden hebben achttien banken zich aangesloten bij deze nieuwe digitale innovatie.

Via slapendetegoeden.nl kunnen mensen niet alleen het geld van overledenen opspeuren, maar ook andere slapende tegoeden. Zo komt het wel eens voor dat een bank het contact kwijtraakt met een klant wanneer deze naar het buitenland verhuist. In de meeste gevallen zal de website echter nuttig zijn voor erfgenamen die niet weten bij welke bank het familielid zijn of haar tegoeden had geparkeerd.

Aanvraag in verschillende stappen
De eerste stap van het proces om de informatie te krijgen is het doen van een aanvraag via de website. Dit kan zowel door een erfgenaam als een notaris/executeur worden gedaan. Daarbij moeten de nodige wettelijke documenten worden gevoegd, zoals een overlijdensakte of bewijs van erfrecht en correcte NAW-gegevens. Als de NVB de aanvraag goedkeurt, wordt deze vervolgens naar de banken gestuurd. Binnen drie maanden krijgt de aanvrager een e-mail met daarin alle reacties van de banken.

Bijna alle banken doen mee
De achttien banken zijn samen goed voor 98 procent van de Nederlandse bankenmarkt. Hierdoor is de kans groot dat erfgenamen slapende tegoeden kunnen opsporen. Er wordt verwacht dat een paar kleine banken zich ook nog zullen aansluiten bij de nieuwe website van de NVB. Volgens de wet vervallen slapende tegoeden na twintig jaar, maar alle banken hebben aangegeven dat zij deze termijn negeren en tegoeden net zo lang bewaren tot de rechthebbenden zich melden. Slapendetegoeden.nl is een nieuwe initaitief van de NVB op de bankenwereld transparanter te maken. Eerder dit jaar maakte de vereniging bekend dat ze een website aan het oprichten zijn waar de kosten voor beleggers inzichtelijk worden gemaakt.

Tagged with:

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles