Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

NRC Live: vertrouwen bepaalt de ontwikkelsnelheid van fintech

Vertrouwen is misschien wel de belangrijkste basis voor de toepasbaarheid en adoptie van nieuwe technologieën, zeker in de financiële wereld. Dat is een van de conclusies die ‘de zaal’ vorige week kon trekken uit het gevarieerde programma van ‘De Fintech-belofte’ van NRC Live in De Nieuwe Liefde in Amsterdam. “Als we vertrouwen geven, gaat technologie dat ook waarmaken.”

Onder leiding van presentatrice Janneke Willemse en Chris Hensen (NRC Handelsblad) gingen René Frijters (Knab), David Knibbe (NN) en Chris Vogelzang (ABN Amro) in discussie over de toekomst van de bankwereld. Daarna kregen fintech-gezand Willem Vermeend en AFM-bestuursvoorzitter Merel van Vroonhoven het woord. De toon tijdens de diverse sessies is positief: iedereen staat open voor verandering. Het Nederlandse klimaat biedt voldoende basis voor verandering en zelfs de toezichthouder staat positief tegenover de komst van nieuwe partijen die om passende regelgeving vragen.

Terughoudend
De ietwat terughoudende DNB-bestuurder Coen Voormeulen liet de twijfel in de zaal toch wat terugkeren. “We lopen in Nederland voorop als het gaat om innovatie. Betaling is beter geregeld dan in andere landen”, zei hij. Voormeulen benadrukte het belang van vertrouwen. Om die reden vermoedt hij dat blockchain nog niet zo’n vaart zal lopen. DNB houdt de ontwikkelingen in de gaten en experimenteert ook voorzichtig met bitcoins (“maar we gaan geen eigen munt uitgeven”). Het publiek liet zich kritisch uit: “Het is jammer dat DNB zo terughoudend is; en niet zo vooruitstrevend op dit vlak. Blockchain is zoveel meer dan bitcoin.”

Daalder, Jungo, Pritle
Na een informatief verhaal over (wetgeving rondom) internationale financiële wereld en hoe samenwerking kan leiden tot disruptie van Fabian Vandenreydt, kregen de aanwezigen een inspirerend groeiverhaal te horen van Renz Millenaar van mobiele betaler Daalder. Zeker zo boeiend was ook het vergaal van Jungo, later in het programma. “De driehoek geld, vertrouwen en technologie inspireert ons”, zei Daan Dijkhuizen, CEO van het snelgroeiende IT-bedrijf Topicus, dat Jungo ontwikkelde. Via Jungo kunnen particulieren binnenkort investeren in de hypotheek van collega-consumenten, iets wat nog niet bestaat in Europa.
Een derde case was die van Thomas Bunnik, die het publiek meenam in zijn reis naar wat via veel omwegen Pritle is geworden, een bedrijf dat de markt van vermogensbeheer digitaliseert. Ondernemen in fintech is geen sinecure, bleek uit alle cases. Maar als het lukt, is de voldoening enorm.

Iedereen zelfde kansen
Trendwatcher Sander Duivestein confronteerde het publiek op grappige wijze met de ontwikkeling die de wereld momenteel doormaakt. “We gaan naar een decentraal netwerk waarin iedereen dezelfde kansen krijgt”, klonk het hoopgevend. Aardig waren ook enkele andere voorspellingen. “We gaan vann apps naar bots.” En: “Messaging platforms winnen het van sociale media. Met WhatsApp voorop.”

Beter, sneller, goedkoper
Bestseller-auteur Roger Peverelli gaf een mooi inzicht in nieuwe technologieën, waarna Blockchain Solution Manager bij Cegeka Sander van Loosbroek inging op de vraag waarom blockchain nog niet breed wordt toegepast, terwijl het hele sectoren zou kunnen veranderen. Vertrouwen lijkt de rode draad in fintech en de wijze waarop en de snelheid waarin de financiële wereld, maar eigenlijk de hele wereld, zich zal ontwikkelen. “We vinden het moeilijk om technologie te vertrouwen die een taak beter uitvoert dan wijzelf. Beter, sneller, goedkoper”, hield Van Loosbroek zijn toehoorders voor. “Als we vertrouwen geven, gaat technologie dat ook waarmaken. De Google Car presteert bijvoorbeeld beter dan wijzelf.”

Overrated
“Misschien is vertrouwen overrated”, opperde hoogleraar en KPMG-partner Sander Klous. De discussie over privacy is volgens hem sowieso veel te beperkt én te complex, als gevolg van nieuwe regelgeving. “Het past niet bij hoe we met data omgaan. Uiteindelijk gaan we toch naar Google en Facebook. We moeten daarom een completere discussie voeren, over toepassingen, in plaats van over welke data we wel of niet bij elkaar moeten brengen.”

Fotocredits: Joost Weddepohl

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles