Innovaties in de financiële sector | FinanceInnovation
advert

Noorwegen wil af van contant geld

In Noorwegen is steeds minder behoefte aan contant geld. Daarom heeft de Noorse bankenfederatie een voorstel ingediend om contant geld af te schaffen.

Uit Noors onderzoek blijkt dat nog maar vijf procent van de transacties in het land met contant geld gebeuren. Daarom heeft de Noorse bankenfederatie Finans Norge namens haar 200 leden het voorstel om contant geld dan maar helemaal af te schaffen ingediend. Het afschaffen van contant geld heeft volgens de federatie veel voordelen. Het zal zorgen voor minder criminaliteit omdat het aantal overvallen zal terugdringen. Ook zal de afschaffing zorgen voor het verdwijnen van zwart geld en vermindert het financiële criminaliteit.

Kritiek
Het voorstel van Finans Norge komt niet uit de lucht vallen. Het land praat sinds enkele jaren al over de afschaffing van contant geld. Dit betekent niet dat iedereen het hiermee eens is. Er zijn flink wat kritische tegengeluiden. Zo vindt bijvoorbeeld Datatilsynet, het Noorse college voor de bescherming van persoonsgegevens, het verdwijnen van contant geld een slechte zaak voor de privacy van Noren. Zij stellen dat consumenten het recht moeten blijven houden op anonimiteit. Dit houdt onder meer in dat ze aankopen moeten kunnen doen zonder dat elke transactie wordt vastgelegd.

Over de schrijver

Redactie

Dit artikel is geschreven door één van de redacteuren van FinnanceInnovation.nl . Wij zijn dagelijks op zoek naar nieuws en achtergronden over innovaties in de financiële sector. Volg @FinanceInno om op de hoogte te blijven!

Related Articles